Skip to main content

Att få hjälp att dö - synsätt, erfarenheter, kritiska frågor Westrin C , Nilstun T, red.

Lektor Michael Slott Norup E-mail: norup@dadlnet.dk

12. jun. 2006
2 min.

Bogen »Att få hjälp att dö« behandler en række spørgsmål knyttet til døden. Den indledes med et meget generelt kapitel om menneskers forestillinger om og opfattelser af døden på forskellige tidspunkter og i forskellige kulturer. Herefter følger tre kapitler om svære kliniske problemer i relation til døden. De handler om hhv. smertebehandling, døden i forbindelse med neurologisk sygdom og palliativ pleje. De to første af disse kapitler er udmærkede generelle oversigter, mens det tredje mangler præcision og fokus.De næste kapitler drejer sig om selvmord, debatten om dødshjælp i Sverige, religiøse opfattelser af døden og døden i historisk perspektiv. I kapitlet om selvmord efterlyses et sprog om døden, men det gøres ikke klart, hvordan viden om selvmord og selvmordsforskning kan bidrage til debatten om dødshjælp. Kapitlet om religion og død tager udgangspunkt i kristendommen, men omtaler også opfattelser af døden inden for de øvrige store religioner ganske kort.Efter dette følger tre kapitler om forskellige juridiske aspekter af dødshjælp og tre kapitler. som præsenterer mere personlige overvejelser. Endelig afsluttes bogen med to kapitler, hvor redaktørerne sammenfatter nogle af de synspunkter, der er blevet præsenteret i bogen, og diskuterer på baggrund af nyere forskning og debat, hvorvidt lægeassisteret dødshjælp bør legaliseres i Sverige.Bogen bærer præg af, at den er skrevet i Sverige og henvendt til et svensk publikum. Det begrænser dens relevans for den typiske danske læser. Bortset fra det er det svært at se en rød tråd eller linje i bogen. Ud over at alle indlæggene handler om døden, er der ikke meget, der samler dem til en helhed.

Kvaliteten af indlæggende er varierende, og formmæssigt spænder de fra noget, der minder om videnskabelige artikler, til det essayagtige, som til tider er præget af meget personlige overvejelser af en karakter, som ikke har større almen interesse.

Ifølge forordet er formålet med bogen at give den enkelte et grundlag for personlige overvejelser om hjælp til at dø. Derudover udtrykkes der et håb om, at den kan anvendes på forskellige uddannelser, og at den kan bidrage til samfundsdebatten. Redaktørerne nævner, at de har undgået bidragydere med en kendt dogmatisk holdning til spørgsmålet om legalisering af dødshjælp.

Jeg har svært ved at se en egentlig målgruppe for bogen. Den forekommer ikke stringent nok til at være velegnet som læsebog, og den er ikke tilstrækkeligt udfordrende og provokerende til, at den kan skabe debat, eller til at den kan bidrage til at skærpe den enkeltes egne overvejelser.

Lund: Studentlitteratur, 2005.

283 sider. Pris: 278 SEK.

ISBN 91-44-03562-4