Skip to main content

Autrup H, Bonde JP, Rasmussen K, Sigsgaard T, eds. Miljø- og arbejdsmedicin. 2. udgave

Niels E. Ebbehøj

1. nov. 2005
2 min.

Egentlig skal alle læger læse lærebogen i miljø- og arbejdsmedicin, som netop er udkommet i 2. udgave.

Flere og flere af patienterne spørger hvorfor de er blevet syge, om det kan komme af en eller anden miljøpåvirkning de har været udsat for, eller det kan have noget med deres arbejde at gøre.

I disse erstatningstider er vi blevet meget interesserede i årsagssammenhænge, og vi ønsker støtte i vores overbevisning om at noget er fordi ...

Miljø- og arbejdsmedicinen beskæftiger sig netop med årsagssammenhængene. I et meget spændende kapitel beskriver bogen, hvordan vi har flyttet os fra antikkens miasmelære, som antog, at sygdom skyldtes besudling med giftige uddunstninger til arbejdsmedicinens sammenkædning af eksponering (erhverv) og sygdom, opfundet af Ramazzini omkring år 1700. Og med disse ideer lagdes også grunden til hygiejnen, forebyggelse, risikovurdering og risikohåndtering.

Et af bogens store kapitler omhandler risikovurdering og risikohåndtering. Her kan man lære at nuancere sit svar til patienter, som spørger til risikoen ved tungmetaller i sandkassen, og hvordan folk og befolkningen indimellem ledes på vildspor af risikokommunikation uden forudgående risikovurdering. Det er sundt at få beskrevet, hvor grundigt man skal gå til værks for ikke at gøre mere skade end gavn, og det er et budskab som fortjener stor udbredning.

Egentlig skulle beslutningstagere på miljø- og sundhedsområderne også læse bogen, så de kan se, hvordan et solidt fagligt grundlag kan gøre risikokommunikation bedre og risikohåndteringen hensigtsmæssig. Men selvfølgelig er bogen først og fremmest skrevet for professionelle miljø- og arbejdsmedicinere, yngre læger og studerende på vej i faget. Og de har med lærebogen fået en meget god og solid fremstilling af faget. Meget omfattende, klar og velskrevet, fuld af illustrerende eksempler, men den er også skrevet af en lang række af fagets spidser. Der er gode fremstillinger af de fleste af fagets sygdomme, der er blevet plads til både ætiologi og undersøgelsesteknik.

I 2. udgaven af bogen er vægten øget på risikovurdering og -håndtering, og det er godt, for det bliver tiltagende vigtigt. Stikordsregistret er blevet rigtig godt i denne udgave, og det er en stor fordel ved bogens brug som opslagsværk.

Nogen burde rette en stor tak til redaktionsgruppe og forfattere for et godt arbejde, og vi kan jo starte med at købe deres bog.

København: FADL's Forlag, 2003.

496 sider. Pris: 520 kr.

ISBN 87-7749-322-2