Skip to main content



Medvirkende: Julie Christie, Gordon Pinsent, Olympia Dukakis, Kristen Thomson

Fiona har været gift med Grant i 44 år, da hendes verden begynder at smuldre. Fiona lider af Alzheimers demens.

Filmen foregår i Canada, hvor vilkårene er anderledes end i Danmark, men alligevel er grundtemaet særdeles genkendeligt, og floskelalarmen aktiveres kun yderst sporadisk. Ord og begreber går langsomt i opløsning for Fiona, som er pinefuldt bevidst om, at hun er på vej til at forsvinde. Sårbarheden og trangen til alligevel at skærme sig mod den smertefulde erkendelse under MMSE-testen hos lægen er fint skildret.

Siden følges den gradvise forværring, som kulminerer i en scene i et smukt, sneklædt landskab, hvor Fiona farer vild i sit eget spor. I fællesskab erkender ægtefællerne, at tidspunktet er kommet til anbringelse uden for hjemmet. Med en imponerende kraftanstrengelse og momentan klarhed tager Fiona selv de nødvendige skridt til dette, mens Grant står tilbage med den tvivl om diagnosens rigtighed, som mange pårørende til yngre Alzheimer-patienter føler under en kortvarig opblomstring.

På plejehjemmet Meadowlake præsenteres en anelse stereotypt de personer, der er involveret i plejen: det kølige, korrekte approach, som kontrasteres af en tilgang, der også rummer menneskelig varme. Mere interessant er beskrivelsen af Fionas relation til en svækket mandlig medbeboer, som hun lynhurtigt glider ind i et symbiotisk, ægteskabslignende forhold til. Han stiller ingen krav til hende, som hun ikke kan honorere. Samtidigt er erindringen om de mange år med Grant tilsyneladende udslettet. Grant er hermed degraderet fra ægtefælle til tilskuer.

Filmens egentlige styrke ligger i den nuancerede beskrivelse af dette tema, som også spinder sig ind i parrets tidligere historie, hvor svigt - eller forestillingen om svigt - indgår. Hvorledes det er at forlade eller blive forladt. Skismaet mellem at holde fast eller give slip. Om det er muligt at vælge at forsone sig med sin skæbne i stedet for at strande i bitterhed og vrede. »Away from her« kan således ikke blot anbefales pårørende til patienter med demens men er seværdig ud fra mange perspektiver.