Skip to main content

Bartram J, Thyssen N, Gowers A, Pond K, Lack T, eds. Water and health in Europe. A joint report from the European Environment Agency and the WHO Regional Office in Europe. WHO Regional Publications European Series, no 93

Copenhagen: WHO Regional Office for Europe, 2002. 222 sider. Pris: 50 CHF. ISBN 92 890 1360 5 Kenneth Wind-Andersen

1. nov. 2005
3 min.

I 1992 lancerede Verdenssundhedsorganisationen for Eu-ropa og FN's økonomiske kommission for Europa med deltagelse af FN's miljøprogram og EU en protokol for vand og sundhed i relation til den samme år udsendte konvention for beskyttelse og anvendelse af transnationale vandløb og internationale søer. Formålet med protokollen var at sikre universel adgang til drikkevand, adgang til sanitære forhold for alle og en bæredygtig anvendelse af vandressourcerne.

Herværende rapport udarbejdet af den europæiske miljøagentur og WHO's Regionale Hovedkontor for Europa giver en status for protokollen. Den hviler på spørgeskemaer og en gennemgang af relevant publiceret materiale (226 referencer, seneste fra 2000), som herunder er gennemgået af et panel bestående af personer fra de europæiske lande, herunder har B. Norup samt P. Jantzen deltaget fra Danmark.

Publikationen giver en fyldig, dog kort, beskrivelse af den tilstand, som de europæiske vandressourcer befinder sig i, og hvordan disse ressourcer udnyttes. Der er sammenligninger landene imellem, herunder variationen af dataindsamling, forskellige stressfaktorer på vandkvantitet og -kvalitet samt forskelle i prisfastsættelse. Opgørelse over adgangen til sikkert vand er suppleret med nogle illustrative eksempler fra forskellige lande. En status over de sundhedseffekter, som den kvalitative og kvantitative adgang til vand har, tager udgangspunkt i de retningslinjer, som henholdsvis EU og WHO har udstukket samt tekniske anbefalinger. Beskrivelsen af sundhedsperspektiverne er noget svage i forhold til de afsnit, som vedrører miljøperspektiverne. Der savnes et afsnit om biologisk krigsførelse og beredskab.

Noget summarisk beskrives politikkernes indflydelse på kvantiteten af vand i forhold til forbrug (f.eks. ved afgifter og prisfastsættelser), effektiviteten (urban forbrug, landbrug og industri) og kvaliteten i forhold til forurening fra fx landbrug og industri. Der gives en spændende oversigt over de gennemsnitlige udgifter pr. sygdomstilfælde inden for en række vandrelaterede lidelser. En noget kort oversigt over de internationale, administrative og lovgivningsmæssige initiativer afslutter rapporten.

Med publikationen er skabt en detaljerig og teknisk opslagsbog, der vil blive værdifuld som grundlag for beslutningsprocesser. Man kan på udmærket vis danne sig et overblik over, hvordan ens eget land ligger i forhold til de lande, som man sammenligner sig selv med. Landeprofilerne er ikke helt fyldestgørende, da bl.a. kun godt halvdelen af de spørgeskemaer, som blev sendt ud, kom besvarede tilbage. Flere oversigter savner data fra Danmark.

Publikationen er præget af en logisk empirisk ramme. En socialrationalistisk tilgang til emnet ville have givet yderligere stof til eftertanke. Koblingen mellem vand og sundhed kunne med fordel også have inddraget en vurdering ud fra sociale kår og livsstilsforhold. Der lægges op til vurderinger på subnationalt niveau. Dette kan kun anbefales gjort.

Publikationen er samlet set en godt bearbejdet, gennemgående letlæst indføring i koblingen mellem vand og sundhed, der i første omgang henvender sig til politikere og embedsmænd, men med fordel også kan læses af andre miljøinteresserede. Den er rigt illustreret af oversigter, som dog ikke altid er lige letlæselige (bl.a. vender nogle af oversigterne på hovedet). Det er en europæisk anlagt publikation, men denne kan i mange henseender perspektiveres over til danske forhold.