Skip to main content

Bedre teknik ved lumbal punktur

Klinikchef, professor Peter Skinhøj, Klinik for Infektionsmedicin og Reumatologi 5132, Rigshospitalet E-mail: Peter.Skinhoej@regionh.dk

Interessekonflikter: ingen

23. sep. 2013
2 min.

Anders Møller et al fortjener ros for i dette nummer af Ugeskrift for Læger (2013;175:2185) at gøre opmærksom på praksis vedrørende lumbalpunktur.

Postdurapunkturhovedpine (PDPH) optræder som bivirkning efter lumbalpunktur hos 20-40% af alle, og selvom prognosen oftest er god med spontan remission efter få dage, vil der hos op til en tredjedel være symptomer én uge eller længere og eventuelt behov for hospitalsbehandling.

En række anvendte forebyggende tiltag, såsom patientens placering, sengeleje eller hydrering efter punkturen eller mindre volumen af udtaget væske, har ikke vist at reducere forekomsten af PDPH.

Derimod kan reinsertion af stilet og at holde den skærende kant af nålen parallelt med rygsøjlen have en vis betydning.

Den mest effektive forebyggelse af PDPH er imidlertid ved anvendelse af tynde nåle og nåle med stump spids og sidehul. Herved er det vel dokumenteret, at risikoen for PDPH nedsættes til mindre end 10%. Ulempen ved anvendelse af sådanne nåle er vanskeligere hudpenetration, langsomt væskeflow og upræcis trykmåling.

Som kompromis anbefaler det amerikanske neurologiske selskab, at man ved diagnostisk eller terapeutisk lumbalpunktur anvender atraumatiske nåle med størrelsen 0,7 mm (22 gauge), en størrelse, der også bruges af de fleste herhjemme.

Endnu tyndere nåle kan være vanskeligere at arbejde med, og tappetiden bliver, for de fleste kliniske situationer, uhensigtsmæssig lang, som også vist af Anders Møller et al.

Imidlertid er anvendelsen af stumpe nåle, eksempelvis af typen (Sprotte eller Whitacre) kun brugt få steder, men burde, med den i litteraturen foreliggende evidens, indføres som standard i alle afdelinger, hvor lumbalpunktur udføres.

Hvad angår behandling, hersker der mange meninger, men få data. Almindelige analgetika og eventuelt sengeleje et par dage er tilstrækkelig i de fleste tilfælde, men ved sværere symptomer er en såkaldt blood patch-epiduralinstallation af ca. 10-20 ml af patientens eget blod en veldokumenteret effektiv behandling. Over 75% af patienterne bliver herved symptomfri. Proceduren kan eventuelt gentages i særlig hårdnakkede tilfælde.