Skip to main content

Behandling af cervixcancer med radikal hysterektomi er en opgave for lands-landsdels-afdelinger

Dansk Gynækologisk Cancers forretningsudvalg: Overlæge Kamma Bertelsen, formand, Onkologisk Afdeling R, Odense Universitetshospital,e-mail: kamma.bertelsen@ouh.fyns-amt.dk. Professor Anders Jakobsen, Vejle. Overlæge Jørn Herrstedt, Herlev. Overlæge Lone Kjeld Petersen, Skejby. Overlæge Berit Hølund, Odense. Overlæge Estrid Stæhr Hansen, Århus. Overlæge Erik Søgaard Andersen, Ålborg. Overlæge Jens B. Knudsen, København. Overlæge Lotte Nedergaard Thomsen, København

6. feb. 2006
2 min.

I et nyligt publiceret arbejde argumenterer Dupont et al [1] for, at radikal hysterektomi som behandling af cervixcancer kan foregå decentralt. I den anledning ønsker Dansk Gynækologisk Cancers (DGC) forretningsudvalg at henvise til de nationale retningslinjer for behandling af cervixcancer (www.dgc-dk.dk), som er godkendt af de tre videnskabelige selskaber - Dansk Selskab for Gynækologi og Obstetrik, Dansk Selskab for Klinisk Onkologi samt Dansk Selskab for Patologisk Anatomi. Her anbefales, at radikal hysterektomi foretages på de fem lands-landsdels-afdelinger, som via Sundhedsstyrelsens Specialeplanlægning er udpeget til at forestå indgrebet.

At anskue behandlingeffekten udelukkende ud fra overlevelsestal som et argument for decentralisering synes alt for simplificeret. Således vil en mulig underselektion af patienter til operation have en markant positiv effekt på overlevelsen.

Udredning og behandling af cervixcancer bør baseres på et multidisciplinært team, som forefindes på centerafdelingerne. Dette er nødvendigt for en korrekt stadieinddeling som grundlag for en optimal behandlingsstrategi; for kirurgisk behandling med fokus på stadig udvikling af kirurgiske teknikker og deraf minimering af sequelae til operation samt for forskning og uddannelse. Da antallet af radikale hysterektomier er fortsat faldende (aktuelt ?150 operationer pr. år i Danmark), kræver uddannelse af yngre speciallæger inden for gynækologisk onkologi en stram centralisering for at bibeholde et tilstrækkeligt antal indgreb til fortsat uddannelse. En learning curve på mere end ti år for radikal hysterektomi understreger nødvendigheden af tilstrækkeligt volumen på de afdelinger, som udpeges til at varetage den kirurgiske behandling af cervixcancer [2]. DGC's forretningsudvalg vil derfor opfordre til, at behandling af cancer cervicis uteri med radikal hysterektomi for fremtiden udelukkende foretages på gynækologisk onkologiske centerafdelinger.


Referencer

  1. Dupont G, Lauszus FF, Guttorm E et al. Overlevelse efter radikal hysterektomi for livmoderhalskræft udført på centralhospital. Ugeskr Læger 2005;167: 4367-71.
  2. Trimbos JB, Hellebrekers BWJ, Kenter GG et al. The long learning curve of gynaecological cancer surgery: an argument for centralisation. Br J Obstet Gynaecol 2000;107: 19-23.