Skip to main content

Besøg lægernes Hjemmesider via DADLNET

2. nov. 2005
4 min.

Keder du dig en regnvejrsdag, bør du gå på Internettet og via DADLNET besøge medlemmernes hjemmesider, hvor knap 300 læger præsenterer sig selv - giver omverden et visitkort eller fingerprint - over deres arbejde og tidvis også af deres privatliv. Der venter dig et eldorado af oplevelser, der mest af alt minder om en folkelig markedsplads med salgsboder. Indledningsvis kunne man stille spørgsmålet: Hvorfor de gør det? Men det skal jeg ikke psykologisere over, da man jo også med rette kan fundere over, hvorfor jeg og andre, - ikke har en hjemmeside (endnu?). Hjemmesidernes layout er af varierende kvalitet, nogle har højere standard, mens andre ser ud, som om de er fabrikeret af en skoleelev. Blå er en yndet farve, nogle lader deres tekst stå ovenpå mursten eller en slags ru tapetrester, andre kvikker besøgeren op med bogstaver der som stjerneskud kommer flyvende fra mange forskellige retninger af pc-skærmen. Det har sikkert været sjovt at programmere, men virker noget tidrøvende, da man skal sidde og vente på, at bogstaverne har sprællet sig færdige på linjen, så man kan se hvad der står. De fleste har indsat et venligt lægebillede af sig selv, enkelte har dog fået taget billedet i et lys og en vinkel der gør, at de ligner en administrerende direktør i en international koncern; mens Dr. William mere raffineret har valgt at lade sig præsentere ved en stregtegning. Uddannelsesmæssigt kan man studere lægens curriculum vitae. Der kan være links til Medline, så man kan se forskerens sidste nye publikationer i anerkendte tidsskrifter, hvilket ud over at give et troværdigt præg også er en praktisk løsning, fordi man som distræt forsker i plettet kittel med kolbe og hornbriller, formentlig heller ikke altid har tid til ajourføre sin hjemmeside, da kemikalierne i laboratoriet skal passes. Nogle forfattere skaber venlig mulighed for, at man kan læse deres afhandling og downloade, udprinte deres posters, dias og noter.

Basisoplysninger er anført: Navn, adresse, telefon- og faxnummer, e-mail-adresse, klinikkens åbningstider inkl. telefonkonsultation, ferie- og kursusplaner. Der ses et pænt udendørsbillede af praksishuset og et bykort med angivelse af parkeringsplads, busforbindelser, hensigtsmæssige adgangsveje for gående og cyklende samt handicapfaciliteter. Det er jo meget brugervenligt over for patienterne, hvis de ellers véd hvor byen ligger henne!

Enkelte læger tilbyder tidsbestilling eller recept- fornyelse via e-post dog ikke, hvis det drejer sig om nerve- og sovemedicin. Der anføres priser eller tilbud på alt muligt fx vaccinationer og kirurgiske indgreb, hvilket leder mine tanker hen i retningen af lægelig netetik og reklamemuligheder?

Præget af noget, der tidvis ligner den kulørte presse - kan man studere lægens private familiealbum med naturfotos, billeder af konen og børnene, navne på børnebørn, fødselsdage og ønskelister. Som patient kan det måske være rart at vide noget om lægens privatliv, fx hvornår lægens yngste har fødselsdag, for derved at undgå at bestille konsultation lige før og efter festen, hvor lægen måske kan være stresset. Hjemmesiderne viser, at lægerne er aktive i fritiden: Dr. Martin er lystfisker, Erik dykker og John dyrker cykelmotion. Bent lader os følge med i hans 102 dages husombygning - det er blevet pænt, men sikke et stort arbejde. Der gives smagsprøver på hjemmelavede billedkunstværker, og Alexander giver en opskrift på en forret med oksetestikler (hvor ulækkert!).

Der er mange oplevelser på hjemmesiderne, men Lægeforeningen har en forpligtigelse til at stimulere til øget kvalitet i hvert fald på de hjemmesider, der bruges i professionel øjemed; ejerne tilrådes at opdatere deres side, en side, der ikke er opdateret i flere år, virker utroværdig. Man kunne anføre startdato for registrering af antal besøgende, hvilket på sigt måske kan bruges statistisk. Links benyttes i varierende omfang, og det er synd. Efter min mening bør man via P.L.O. samle anerkendte links og distribuere adresserne til sine medlemmer til gavn for patienterne. De kunne bl.a. benytte links, når de venter på at komme igennem til lægen i telefonkonsultationstiden! Blandt nyttige links kan nævnes sider hvor der gives råd om, hvad patienten selv kan gøre ved almindelige sygdomme. Hertil Links mhp. at kunne hente information fra fx kommune, øvrige læger i byen, læge- og tandlægevagten, pollental, Gigtforeningen m.v.

Det kan være svært at pege på den bedste hjemmeside. Jeg anbefaler at DADLNET viser os deres kreative evner og sender vedkommende årets HjemmesideBlomsterbuketlogo 2002 per mail, - som tak for indsatsen!

Bernadette Guldager