Skip to main content

Birgit Arentoft: Usande breve sendt af Novo Nordisk til landets læger og apoteker

Er den nedsatte dosis på pakning med østrogenpræparatet Vagifem sagligt begrundet?

Speciallæge, gynækolog Birgit Arentoft, Herlev.
E-mail: b.arentoft@speciallaege.dk
Interessekonflikter: Ingen

12. mar. 2014
7 min.

Novo Nordisk har i over 20 år produceret Vagifem 25 mikrogram, som er østrogenbehandling til lokalt anvendelse i vagina hos kvinder, der er i østrogenmangel af den ene eller anden årsag, ofte menopausalt.

Faktaboks

Fakta

For godt et år siden kom Novo Nordisk frem med et tilsvarende præparat, som dog kun er på 10 mikrogram.

Det seneste halve år har Novo Nordisk udsendt breve 5-7 gange (mindst) til landets læger og apoteker, at præparatet med 25 mikrogram udgår. Det har de fleste læger og apoteker derfor taget for gode varer og ændret recepterne til Vagifem 10 mikrogram.

Imidlertid har jeg undersøgt hos parallelimportørerne (Paranova og Orifam), og de sælger stadig Vagifem 25 mikrogram, hvis der er recept på det. Vagifem 25 mikrogram er altså ikke udgået, men sælges af parallelimportørerne til en lavere pris, og produceres stadig på Novos fabrikker i andre dele af Europa.

Prisen for 15 stk. Vagifem 25 mikrogram hos parallelimportørerne 157,50 kr. til 169,95 kr. og hos Novo 177,30. Prisen for 18 stk. Vagifem 10 mikrogram hos Novo er 212,04 kr. altså ca. 55 kr. pr. pakke eller 1,28 kr. dyrere pr. stk. Desuden er 10 mikrogram slet ikke nok hos de fleste ældre kvinder, der derfor er nødsaget til, at tage 3 stk. ugentligt, i stedet for 2 stk. ugentlig.

Novo begrunder sig med, at det er fordi, der skal gives så lidt østrogen som muligt. Jeg mener nærmere det drejer sig om, at patentet på Vagifem 25 mikrogram er udløbet. Hvis Novo’s begrundelse skulle holde, burde de sælge et per oralt østrogenpræparat med mindre dosis, som de producerer og sælger i det øvrige Europa, men ikke i vort lille sprogområde, som Danmark er.

De videnskabelige undersøgelser, der er udført på Vagifem 10 mikrogram, drejer sig ikke om effekt på inkontinens og bevarelse af vaginas epithel ved prolaps støttepessar behandling. Undersøgelserne drejer sig udelukkende om laboratorieværdier og bivirkninger, som man ikke kan forvente findes, da der er lavet tilsvarende undersøgelser på Vagifem 25 mikrogram, og ikke fundet bivirkninger i form af øget risiko for brystcancer og endometriehyperplasi. Undersøgelsen blev lavet på kvinder, der ikke tidligere har fået Vagifem og ikke vidste hvad de skulle forvente. Kvinder der ”kun” havde problemer med vaginal tørhed omkring menopausen.

Hvis Novo virkelig mener, at de vil kvinderne det bedste, burde Novo jo tilbyde begge præparater på det danske marked, så lægerne og kvinderne selv kan vælge og vurdere, hvad der er bedst.

Referencer

LITTERATUR

  1. VOL. 111, NO. 1, JANUARY 2008 OBSTETRICS & GYNECOLOGY.

  2. CLIMACTERIC 2010;13:219–227

  3. CLIMACTERIC 2011;14:302–320.