Skip to main content

Blinkenberg S, Vendsborg PB, Lindhardt A, Reisby N, eds. Distriktspsykiatri - en lærebog

2. nov. 2005
2 min.

Distriktspsykiatrien i Danmark har en relativ kort og turbulent historie. Det er først for nyligt, at udbygning »i bredden« er tilendebragt, således at der nu er en landsdækkende distriktspsykiatri. Næste fase er udbygning »i dybden«, dvs. tilpasning af ressourcer, metoder og arbejdsopgaver. Der er i mange amter politisk vilje til udbygning af den ikke-indlæggelsesbaserede psykiatri. Derfor er denne bog så vigtig: Hvordan skal målgrupper og arbejdsmetoder tilpasses i fremtidens distriktspsykiatri?

Nu får dansk psykiatri den første lærebog i distriktspsykiatrisk metode, der kan være med til at samle begreber, viden og erfaringer indenfor dette ekspertområde. Bogen er en »postgraduat lærebog for læger som et værktøj til at ,omformulere` den kliniske og psykopatologiske erfaring fra hospitalspsykiatrien til distrikts- og socialpsykiatriske behandlingsstrategier«, som det fremgår af forordet. Bogen har en sådan bredde, at den er interessant for alle faggrupper, der arbejder indenfor det distrikts- og socialpsykiatriske område, inklusive samarbejdspartnere tværsektorielt.

I alt 27 forfattere har bidraget til bogen, hvilket givetvis har medført visse redaktionelle vanskeligheder. Bogens første halvdel omhandler distriktspsykiatriens udvikling og forudsætninger, fx organisation, kvalitetssikring, den lægelige tilgang, etik og forskning. En del gentagelser forekommer, men ses kapitlerne selvstændigt, er de gennemgående af høj kvalitet. Et afsnit gennemgår den teori- og metodeudvikling, som er fremherskende i det sociale system, med udgangspunkt i samfunds- og distriktspsykologi, antropologi og etnologi. Her har vi meget at lære, hvis vi gerne vil have en distriktspsykiatri med flad struktur, tilgængelighed og med patienten som ligeværdig partner. Sidste del af bogen omhandler arbejdsmetoder og specialiserede opgaver i det daglige kliniske arbejde. Det bio-psyko-sociale udgangspunkt fremhæves, med vægt på opsøgende psykoseteam og kognitive psykoterapeutiske metoder, mens de erfaringer, der foreligger her og i andre nordiske lande med psykodynamisk og systemisk terapi og tilgang, beklageligvis ikke omtales. Også i afsnit om distriktspsykiatri i Europa og organisation er nordiske erfaringer udeladt. På disse punkter måtte næste udgave gerne blive mere nuanceret.

Bogen er alt i alt nyttig og nødvendig i ethvert distriktspsykiatrisk center.

København: Hans Reitzels Forlag, 2002.

392 sider. Pris 399 kr.

ISBN 87-412-2618-6

Ulf Søgaard