Skip to main content


Som forfatterne skriver, er bogen »tænkt som et hurtigt opslagsværk og en let tilgængelig introduktion til de mest almindelige og en række mere sjældne blodprøver, uden at der er brugt plads på ,støj' såsom molekylevægt, måleusikkerheder etc.«

Bogens målgrupper er sygeplejersker, sygeplejestuderende, sosu-assistenter, og bioanalytikere, men forfatterne håber også bogen kan komme medicinstuderende til glæde under deres klinikophold.

Bogen er velstruktureret og veldisponeret med tre dele. Første del indeholder en introduktion til bogen med generel information om formål med blodprøvetagning, prøvens vej gennem hospitalsvæsenet, samt praktisk vejledning i prøvetagning. Anden del er en alfabetisk opslagsdel over de mest anvendte blodprøver, hvor hver analyse gennemgås med anvendelse af prøven, baggrund og tolkning af analysesvaret. Tredje del er om »organprøver og udvalgte prøvesamlinger« og omfatter hjerteenzymer, levertal, nyretal, infektionstal, anæmiprøver, koagulationsprøver og a-punktur. På omslagets indersider er der referenceintervaller for hyppigt anvendte analyser. Gennem hele bogen anvendes tre forskellige ikoner til at signalere om der er tale om klinisk relevante oplysninger (stetoskop), om en eventuel abnorm prøveværdi kan være livstruende (blåt blink), eller om der er tale om en oplysning for den specielt interesserede læser (nørden).

Forfatterne har lagt stor vægt på at gøre bogen klinisk relevant uden at fortabe sig i unødige detaljer. Dette er til fulde lykkedes, og bogen giver et godt overblik over hovedtrækkene i anvendelsen af de enkelte analyser og også et fint overblik over de mest almindeligt anvendte analyser til udredning af sygdomme i forskellige organsystemer. Forfatterne har også forsøgt at gøre bogen letlæst, hvilket i store træk også er lykkedes, med desværre af og til på bekostning af en indholdsmæssig præcision.

Samlet set fremstår bogen som et rigtig godt bud på en håndbog til hurtigt opslag.