Skip to main content

BLOG - Kristian Sandahl: Et anderledes "White-Coat Syndrome"

Patienterne siges at efterspørge et tættere forhold til deres læge. De vil vide, hvad lægen mener om dette og hint - alternativ medicin f.eks. Derfor har den amerikanske læge Leana Wen startet initiativet ”Who’s My Doctor?"

15. dec. 2014
4 min.

Hvor mange kender initiativet ”Who’s My Doctor? The Total Transparency Manifesto”. Personligt kendte jeg det ikke før for to dage siden, hvor jeg faldt over en spændende TED talk der hedder: ”What your doctor won’t disclose” af Leana Wen.

Leana Wen snakker om, at vi som samfund ikke alene har en angst for sygdom men en sygdom af angst.

Som læge er den hvide kittel i virkeligheden blevet et skjold i stedet for en uniform. Læger gemmer sig bag regler og procedurer, som skal sikre, at lægen ikke kan blive sagsøgt. Der er en angst for, at lægefagligheden ikke længere er tilstrækkelig. Er konsekvenserne for at lave en fejl blevet for store? Er den individuelle personjagt blevet for intensiveret?

Ifølge Leana Wen ønsker patienter et mere intimt forhold til deres læge.... Patienter forventer at få noget at vide om deres læge, før de selv kan dele deres følelser med en ellers fuldstændig fremmed.

Men hvad er det, læger skjuler? Hvem er lægen, når han/hun møder sin patient? Men måske vigtigere – hvem er det patienterne ønsker at møde i virkeligheden? Ifølge Leana Wen ønsker patienter et mere intimt forhold til deres læge. Patienter vil gerne kende deres læges holdning til bl.a. alternativ medicin, naturlægemidler, prævention, abort og hvordan de tackler beslutninger i den sidste tid. Patienter forventer at få noget at vide om deres læge, før de selv kan dele deres følelser med en ellers fuldstændig fremmed.

Derfor startede Leana Wen Initiativet "Who’s My Doctor?" En side hvor læger svarer på spørgsmål, som siger noget om deres personlige holdninger. Desuden svarer læger også på spørgsmål om, hvad de får i løn. Formålet er at skabe større tillid i sundhedssystemet ved hjælp af gennemsigtighed.

Tiden er måske forbi for familielægen, som boede lidt nede ad gaden og handlede i de samme butikker som en selv. Den tryghed, som skabes ved, at patienten er lokalt kendt med sin læge, kan måske genskabes ved at åbne mere op for personen bag kitlen? Er læger ærlige og åbne, bliver de også mere troværdige.

Kasper Aaboe skriver i sit indlæg "Undskyld", at læger skal til at undskylde i stedet for at beklage utilsigtede hændelser. Ved at undskylde placeres ansvaret hos lægerne, men på den måde bliver de også mennesker, og mennesker laver fejl. Men er det en tanke, man kan forene sig med, når det er ens nærmeste, der er i sygesengen? Rimeligt eller ej er der en form for diskurs om, at uanset hvad man fejler, så kan man ringe til lægen og "få det fixet". Hvis man pludselig bliver for bekendt med ens læges personlige præferencer og holdninger, så bristes den illusion måske en smule. De personlige uenigheder kan påvirke opfattelsen af lægens professionalisme og dermed læge-patientforholdet.

Total gennemsigtighed og åbenhed er skræmmende, men det er vel den sårbarhed og åbenhjertighed, som skal til for at skabe den nære patientkontakt? Vil det ikke give mere motivation for at følge blodtryksbehandlingen, hvis patienterne ved, at deres læge oprigtigt bekymrer sig om deres helbred? Med en kronisk sygdom som eksempelvis diabetes er det væsentligt, at ens behandler kender én, men måske vigtigere at man kender sin behandler?

Faktaboks

Fakta

I USA er der et anderledes socioøkonomisk aspekt, hvor en stor del af befolkningen ikke har health insurance og derfor selv skal spare en masse op til behandling. De skal i højere grad opsøge specifikke læger, så der giver det god mening, at man gerne vil have én, man kan identificere sig med. Her giver Wens projekt ret meget mening.

Hvad med Danmark? Ja, det er mere tvetydigt. Patientkontakt og patientinvolvering er guld værd, for tryghed betyder utroligt meget, når man har med mennesker på deres mest blottede stadie at gøre.

Hvor grænsen skal gå for, hvor meget læger skal dele med deres patienter, er mere mudret. Med mere åbenhed og gennemsigtighed følger også støre ricisi. Omvendt tror jeg, det er væsentligt, at læger deler deres personlige holdninger og tanker. Derved vil de fremstå som mennesker i stedet for upersonlige maskiner med et anderledes "white-coat syndrome".

Links:

Leana Wen: http://www.ted.com/talks/leana_wen_what_your_doctor_won_t_disclose

Kasper Aabo: http://ugeskriftet.dk/debat/undskyld

Brian Goldman: http://www.ted.com/talks/brian_goldman_doctors_make_mistakes_can_we_talk_about_that