Skip to main content

Brain-drain og hjerneflugt

Overlæge Ulrik Dige, Regionshospitalet Skive. E-mail: ulrikdige@dadlnet.dk

15. jun. 2007
2 min.

En kommentar til læge, Charlotte Strandhave.

Tak for et velformuleret debatindlæg med tankevækkende perspektiver (Ugeskr Læger 2007;169:2131-3).

Topstyringen er forhåbentligt en parentes i Lars Løkkes hastværk, men den anfægter absolut vor demokratiske beslutningsmodel, som ellers har bygget på en forankring i de relevante fagforeninger, efter en rimelig decentral diskussion.

Vi har derfor hidtil haft relativt få demonstrationer/strejker i forhold til f.eks. Frankrig.

Fireårsreglen er et godt eksempel på tidens tendens. Den er nu suppleret med endnu en effektiv løsning på specialeproblemet, i helt samme ånd:

Den aktuelle mangel på speciallæger, der er mest eklatant her i min Region Midt, ser ud til at være løst ved at rekvirere læger fra Indien (røntgen, anæstesiologi og patologi) - ca. 30 specialister til regionen + enkelte til andre dele af landet.

Kvalifikationerne er bedømt af et regionalt ekspertpanel. Og efter planen ansættes de fra februar 2008, uden at de pågældende afdelinger kender noget til deres motiver for at ansættes.

Løsningen forudsætter god familiepolitik over for denne gruppe og blandt meget andet også socialt engagement fra os gamle i specialet, hvis vi skal gøre os håb om, at de etablerer sig på længere sigt.

Måske er denne brain-drain fra Indien en acceptabel løsning både for os og de indiske specialister. Ellers måtte den landsdækkende mammografiscreening udskydes, og den skal jo gennemtrumfes nu, selvom nytteværdien i kritikernes øjne næppe opvejer ulemperne.

Desuden kan Danmark på den måde spare udgifter til selv at uddanne sine læger, og så kan vi vel glemme alt om fireårsreglen?

Jeg er helt enig med Charlotte i, at en speciallæge uden alsidig grunduddannelse kan blive til skade for patienterne, hvilket jeg kender grelle eksempler på.

Og fireårsreglen må forventes at gøre specialisten endnu mere snæversynet.

I det hele taget er denne magtfulde topstyring alarmerende. Så jeg forventer, at vore fagforeninger vågner op til dåd - ellers må jeg også opfordre til hjerneflugt fra Danmark.

Interessekonflikt: Jeg går på pension til september som 67-årig men ville gerne fortsætte som konsulent/vikar efter opfordring fra afdelingsledelsen. Den »indiske løsningsmodel«, som afdelingen selv skal finansiere, udelukker naturligvis en sådan aftale. I mit indlæg har jeg forsøgt at abstrahere fra denne interne konflikt.