Skip to main content

Brandrup E. En beskidt sko. En beretning om et psykoterapeutisk forløb med LSD

Mogens Mellergård

2. nov. 2005
2 min.

Erik Brandrup gennemførte som ung reservelæge under Thorkild Vanggaards supervision en langvarig psykoterapi med anvendelse af LSD. Patienten havde en svær tvangsneurose med vaskeritualer, og han var totalt uarbejdsdygtig, da han i perioder måtte vaske sig op til 250 gange i døgnet. Den intensive behandling varede i nogle år og omfattede bl.a. 57 LSD-seancer, og resultatet må beskrives som fremragende, idet patienten blev rask og vedblev at være det. Med en god - og velanvendt - menneskealders latenstid fortæller Brandrup nu om forløbet, og det er blevet en både interessant og tankevækkende lille publikation.

Forfatteren ser det samlede forløb i en psykoanalytisk ramme og opfatter i overensstemmelse med Stanislaf Grofs teorier LSD-effekten som en hjælp til at omgå fortrængningerne og skaffe patientens ubevidste erindringer frem i bevidstheden. Patienten oplever under behandlingen en selvstændig indsigt i de patogene psykologiske mekanismer. Der er i bogens afsluttende kapitel nogle interessante overvejelser om muligheden for at anskue tvangsneurosens problemer under en komplementær synsvinkel, hvor det bevidste og det underbevidste ses som komplementære faktorer, der begge påvirker patientens tilstand, men unddrager sig en samtidig vurdering. Brandrup opfatter det tvangsneurotiske som resultat af det bevidstes dominans og helbredelsen som en vellykket integration.

Man må nok give forfatteren ret i, at LSD-metoden næppe vil blive prøvet igen, da de uheldige følger af en tidligere ukritisk anvendelse må virke skræmmende. Han er meget optaget af den tydelige overensstemmelse mellem de psykoanalytiske teorier og det aktuelle behandlingsforløb og betragter kasuistikken som en bekræftelse på Freuds hypoteser. Er det mon udtryk for beskedenhed, når forfatteren således går ud fra, at mange timers samvær med en analytisk orienteret terapeut overhovedet ikke påvirker en intelligent patients opfattelse af sin egen tilstand?

Bogen er et interessant og velskrevet bidrag til psykiatriens historie i Danmark. Den burde kunne inspirere til en generel beskrivelse og vurdering af de fantasifulde behandlinger og årsagsforklaringer, der blev betragtet som avancerede for 40 år siden.

København: Forlaget Nielsens, 2002.

90 sider. Pris:148 kr.

ISBN 87-89900-17-0