Skip to main content

Brug speciallægepraksis i kræftpakkerne

♠ Speciallæge Hans Raskov, for bestyrelsen i Dansk Selskab for Ambulant Kirurgi (DSAK). E-mail: raskov@mail.dk

28. aug. 2009
2 min.

Sundhedssystemet bliver i disse tider målt og vejet på patientforløb, ventetider og kræftpakker.

Det er offentligt kendt, at der er problemer med at overholde ventetiderne i kræftpakkerne, især for brystkræft og tarmkræft.

Tarmkræftpakken var et af de første pakkeforløb, der blev indført for over et år siden, og der er siden fremkommet forløbsdata, som bl.a. blev præsenteret ved Dansk Kirurgisk Selskabs årsmøde i juni.

Den aktuelle situation for tarmkræftpakken, dvs. udredning af patienter med bestyrket mistanke om tarmkræft, kan sammenfattes således:

Presset på endoskoperende afdelinger er øget signifikant.

Flere afdelinger har iværksat ekstra tiltag for at overholde fastsatte ventetider, der dog ofte overskrides.

Det øgede pres går især ud over ikkepakkepatienter, for hvem ventetiden nu er op til seks måneder.

Andelen af patienter med tarmkræft er tilsyneladende nogenlunde ens i de to grupper, hvilket resulterer i helt urimelige ventetider for patienter, der har kræft og ikke henvises til udredning i pakkeforløb.

Hvorvidt en patient henvises til udredning i et pakkeforløb eller et ikkepakkeforløb afgøres af den praktiserende læge, der henviser patienten.

Af forløbsbeskrivelsen for tarmkræftpakken fremgår det, at praktiserende læge kan/bør henvise til praktiserende speciallæge mhp. skopi, men langt de fleste patienter henvises direkte til et hospital (til både praktiserende speciallæge og sygehus henvises elektronisk).

Flere hospitaler i Region Hovedstaden er nu nødsagede til at tilbagehenvise patienter til praktiserende speciallæger, dvs. hjulet i pakkeforløbet kører den gale vej rundt!

Omtrent halvdelen af regionens skopikapacitet ligger i speciallægepraksis. Case-load for nedre skopi (koloskopi og sigmoideoskopi) er i sagens natur betydeligt større for praktiserende speciallæger end for hospitalsansatte speciallæger, hvilket betyder stor rutine og undersøgelser af høj kvalitet.

Speciallægerne indvilligede i forbindelse med planlægningen af tarmkræftpakken i at være gate keepers for hospitalerne - således er speciallægepraksis tiltænkt at udrede og diagnosticere patienterne og på den måde forhindre, at hospitalsafdelingerne drukner.

Hos speciallægerne er der generelt få ugers ventetid på endoskopi, og pakkepatienter ses inden for den aftalte tid. Kapaciteten bør udnyttes - i overensstemmelse med intentionen i kræftpakken.