Skip to main content

Carper J. Mirakelkost til dit hjerte. Kost og kosttilskud, der forebygger og helbreder hjerte- og kredsløbssygdomme

Arne V. Astrup

2. nov. 2005
2 min.

Bogen er et sammensurium af utallige strejftog ind i den nyere ernæringsvidenskabelige litteratur, med mange spændende informationer om bioaktive stoffer i vores fødevarer med potentielt vigtig betydning for forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme. Desværre er strejftog, som bekendt, ofte overfladiske og ukritiske, og dermed svære at tage seriøst, når det handler om så vigtig en sag som behandling af risikofaktorer for hjerte-kar-sygdomme og den optimale behandling af hjertepatienter.

Kæden hopper helt af i afsnittet om kosttilskud, og skyldes til dels at bogen udkom i USA i 2000 og først i indeværende år er udkommet i Danmark. I den mellemliggende periode er der kommet flere meget store interventionsstudier, der viser at kosttilskud indeholdende høje doser af vitamin C og E ikke besidder de kardioprotektive egenskaber som de observerende epidemiologiske studier så kraftigt indikerede. Ikke nok med at de randomiserede, placebokontrollerede interventionsstudier viser, at der absolut ikke er nogen gunstig effekt af kosttilskuddene på hverken blodprop i hjerne eller hjerte, eller for den sags skyld total dødelighed, men de viser samtidig, at det ikke er ufarligt med disse kosttilskud. Øget risiko for blødninger, uheldig påvirkning af blodlipider og øget infektionsrisiko hos ældre er med på listen. I modsætning hertil maler forfatteren et skønmaleri af C- og E-vitamins hjertebeskyttende egenskaber (»de er den kraftigste, billigste, mest uskadelige hjertemedicin man kan finde: faktisk er det risikabelt ikke at tage dem«). Jo længere man kommer hen i bogen, jo værre bliver det (»Jeg udskifter Mevacor med grapefrugtfibre«).

Bogen kan jeg ikke alene ikke anbefale, men må direkte fraråde.

København: P. Haase & Søns Forlag, 2002.
264 sider. 298 kr.
ISBN 87-559-1178-1