Skip to main content

Clemmensen IH, Schroll B, Jensen MB. Ryger du? Veje til rygestop i almen praksis

Anders Beich

2. nov. 2005
2 min.

Kræftens Bekæmpelse (KB) har udsendt »De 10 bud om rygestop i almen praksis« (titlen på kap. 1), til alle praktiserende læger. Jeg citerer: »Spørg alle patienter om de ryger og følg op, hver gang patienten kommer i konsultationen. Uanset hvorfor patienten har henvendt sig«. Lægen skal sige (citat): »Jeg synes du bør holde op med at ryge« til alle rygere, hver gang.

KB ved hvad lægen bør gøre, ligesom lægen ved, hvad patienten bør gøre. Den paternalistiske tænkemåde er gennemført. Det er en væsentlig mangel, at bogens tilgang ikke begrundes med videnskabelig evidens, når den nu er så radikal.

Forfatterne skal roses for at medtage en konsekvens af rygestop, som ofte fører til tilbagefald, nemlig vægtøgning. En planche giver kost- og motionsråd, der kan afbøde vægtøgning.

Sygdomme og symptomer, som i virkeligheden jo er lægens legitime anledninger til at stille spørgsmål om rygning, er kun omtalt summarisk. Her kunne man have ønsket at få mere at vide om styrke og kausalitet i sammenhængene, noget patienter faktisk stiller spørgsmål om. Et afsnit om motivation er ret ambivalent formuleret (skal tobakken eller patienten i centrum?). En planche »Hvordan vil du være som eks-ryger?«, foreslås brugt i dialogen. De mulige svar virker kunstigt muntre, f.eks.: »Som eks-ryger vil jeg sidde på mine hænder hele tiden«.

Samtaleteknik har fået én side. Det første, der foreslås, er et åbent spørgsmål, »Hvorfor ryger du?«, som de fleste grundbøger i kommunikation vil fraråde. Der foreslås nogle enkelte gode, men sparsomt begrundede og løsrevne spørgsmål og refleksioner. Der sluttes med en uafhængig litteraturliste, nogle plancher og en cd-rom-udgave af hele bogen.

Til brug for den praktiserende læges forebyggelsesarbejde udgives hvert år et antal hjælperedskaber af forskellige interessenter. Mange af dem rammer forbi behov og virkelighed i almen praksis. Denne publikation, som jeg mener forveksler kvantitet med kvalitet i rådgivning, er ikke nogen undtagelse. Hvis den virkelig blev fulgt, ville det kunne få negative følger for lægens mulighed for at rådgive og påvirke sine patienter. Det er lidt med rådgivning som med antibiotika: Givet ved de rigtige lejligheder i sufficient dosis og kvalitet kan det gøre hele forskellen, mens for hyppig, forkert brug kan medføre resistensudvikling.

Rygning er en alvorlig trussel mod rigtig mange menneskers helbred. Hvis vi derfor erklærer undtagelsestilstand, risikerer vi at glemme sund fornuft, pli og den enkeltes krav på menneskelig respekt hos lægen uanset rygestatus. Befolkningens nødvendige tillid til deres læge og følelsen af at være i gode hænder hos deres personlige sundhedsrådgiver er på spil.

København: Kræftens Bekæmpelse, 2002.

Otte kap. + indlagt cd-rom. Kan hentes på: www.cancer.dk