Skip to main content

Coronary heart disease in clinical practice Mittal S.

1. reservelæge Finn Michael Karlsen E-mail: fmk@mfi.ku.dk

6. jun. 2006
2 min.

Patienten med iskæmisk hjertesygdom er i fokus, forfatteren er praktiserende læge i England og skriver for andre praktiserende læger som den primære målgruppe. Der lægges vægt på risikofaktorer (livsstil, lipider, diabetes og hypertension) samt aterosklerosens teoretiske grundlag, mens bogen slutter med vigtige kliniske kapitler om stabil iskæmisk hjertesygdom, akut koronart syndrom og hjerteinsufficiens.

Desværre er der ikke gjort noget ud af layoutet, siderne er blanke, antallet af figurer er holdt på et absolut minimum, og de savnes voldsomt både ved gennemgang af komplicerede sammenhænge vedr. lipidomsætning eller inflammatoriske mediatorer ved aterosklerose, men også ved omtale af eksperimentelle og kliniske studier. Det holder ikke, når man sammenligner med de talrige gennemillustrerede og pædagogiske amerikanske lærebøger inden for samme emne.

Såfremt man giver sig i kast med bogen, må man gøre sig klart, at anbefalinger og retningslinjer på en række punkter adskiller sig fra de danske. Behandlingsmål for blodsukkerkontrol, lipider og blodtryk er ofte anderledes end de danske. Desuden er bogen publiceret i 2005, hvorfor f.eks. de relativt nye medicinafgivende stents omtales, mens primær PCI som førstevalgsterapi ved STEMI og DIGAMI-2 studiet ikke er kommet med. Flere unøjagtigheder og fejl præger bogen, hvoraf kun nogle få skal nævnes. Det angives f.eks., at arbejds-EKG dårligt afspejler sygdom i Cx-gebetet. Plavix omtales kun i forbindelse med indsættelse af stents i koronarkarrene, men det bør gives generelt ved akut koronart syndrom i 9-12 måneder. Nitroglycerin frarådes ifølge forfatteren generelt ved inferiort infarkt. Omtalen af AK-behandling ved atrieflimren er for unuanceret og derfor uanvendelig. Temporær eller permanent pacemaker angives sammen med DC-konvertering at være »treatment of choice« ved atrieflagren, hvilket i bedste fald må betegnes som uforståeligt. Fra et af de mere kuriøse afsnit i bogen kan refereres, at patienten med AMI i den første uge efter udskrivelsen kan give sig i kast med lettere husarbejde, f.eks. vaske op, lave en kop te eller et mindre måltid, derimod bør varme bade og store måltider undgås.

Generelt er bogen ikke pædagogisk, og tankegangen er til tider springende, idet nye emner ofte tages op midt i et afsnit. Gode pointer bør gentages, det bliver de desværre ikke, og der er ingen resuméer eller afsluttende konklusioner. Bogens væsentligste styrke er de mange relevante referencer, de enkelte studier sættes dog ikke til diskussion, den kritiske gennemgang savnes. Interesserede læsere henvises i stedet f.eks. til klaringsrapporten »Forebyggelse af kardiovaskulær sygdom« (www.cardio.dk), behandlingsvejledningen »Hypertensio arterialis« (www.hypertension.suite.dk) og »National kardiologisk behandlingsvejledning« (www.cardio.dk).

Bogen kan ikke anbefales.

Berlin: Springer-Verlag, 2005.

230 sider. Pris: 36,95 EUR.

ISBN 1-85233-936-5