Skip to main content

D-vitamins betydning for neuropsykiatriske tilstande

♠ Ledende overlæge Ole Aagaard, Klinisk Biokemisk Afdeling, Hospitalsenheden Vest, Region Midt E-mail: ole.aagard@vest.rm.dk

28. maj 2010
2 min.

I artiklen om D-vitamin og psykiske lidelser [1] præsenteres spændende teorier om D-vitamins indflydelse på psykiske lidelser.

Slutningen virker dog overraskende, idet forfatterne tilsyneladende »under Kejserens nye klæder« kan se noget, som lægevidenskaben ikke magter.

Vi har at gøre med en analyse, hvor specificiteten er omkring 0,5 og sensitiviteten ikke meget højere, dvs. konkurrencedygtig med at slå plat og krone! - Uanset prævalensen af psykiske sygdomme.

I øjeblikket kæmper vi en kamp mod syge tal for blot at skabe en vis fornuft i at bruge en dyr analyse til noget brugbart.

Jeres anbefaling af at bruge D-vitamin ved psykiske lidelser vil være endog meget dyr. Det bedste man kan håbe er, at patienten ikke ønsker at få D-vitaminniveauet målt af frygt for at blive mistænkt for at være psykisk afvigende!

Er det jeres alvorlige mening, at et D-vitaminniveau på 25 nmol/l kan bekræfte en psykisk lidelse? Og 60 nmol/l kan afvise det? I skylder os en konkretisering, så vi kan blive klogere.

LITTERATUR

1. Ashkanian M, Tehrani E, Videbech P. D-vitamins betydning for neuropsykiatriske tilstande. Ugeskr Læger 2010;172:1296-1300.

> Svar:
Læge Mahmoud Ashkanian Neuropsykiatrisk Klinik, Aarhus Universitetshospital, Risskov E-mail: mahmoud.ashkanian@gmail.com

Vi har på intet tidspunkt i vores artikel påstået, at nedsat D-vitaminniveau i sig selv kan forklare udvikling af komplekse neuropsykiatriske lidelser. Men på baggrund af de sidste mange års internationale forskning på området, finder vi gode holdepunkter for, at D-vitamin er en blandt mange andre faktorer, som kan være medvirkende årsag til udvikling eller vedligeholdelse af sygdomme som depressioner. Vi anbefaler derfor, at man ved neuropsykiatrisk udredning af eksempelvis behandlingsrefraktære depressionstilstande undersøger patientens D-vitaminstatus. Ole Aagaard sætter spørgsmålstegn ved denne anbefaling, idet han mener, at måling af D-vitamin ved psykiske lidelser vil være dyr. Også ud fra et cost-benefit-perspektiv mener vi, at der vil være langt mere fornuft i at udrede og behandle en D-vitaminmangel hos en svært behandlelig depressionspatient end at betale udgifter relateret til længere sygdomsperioder (længere behov for indlæggelse og fravær fra arbejdet, pension mv.). Endelig er psykisk sygdom forbundet med meget ringe livskvalitet og betydelig overdødelighed.