Skip to main content

Daglige overtrædelser af sundhedsloven?

Hans Jørgen Kirkeby. Overlæge, Urologisk Afdeling K, Aarhus Universitetshospital. E-mail: hankirke@rm.dk

12. feb. 2013
3 min.

Rubrikken »De ti« indeholdt den 4. februar (Ugeskr Læger 2013;175:386) interessante oplysninger om retten til indsigt i elektroniske patientjournaler. Foranlediget af en fyring af en person i Region Midt for uretmæssigt at have indhentet elektroniske oplysninger fra patientjournaler har jeg direkte forespurgt Region Midtjyllands juridiske afdeling om reglerne i konkrete situationer, hvor sundhedsloven muligvis brydes dagligt på landets hospitaler. Sundhedsloven er ret klar. Den siger nemlig, at journaloplysninger kun må indhentes i forbindelse med aktuel behandling af en patient. En såkaldt »værdispringsregel« siger herefter, at man uden patientens samtykke også kan indhente oplysninger »hvis dette er nødvendigt til berettiget varetagelse af åbenbar almen interesse eller væsentlige hensyn til patienten, sundhedspersonen eller andre patienter« (værdi-springsregel - § 42, stk. 5).

Eksempler:

  1. En læge skal undervise studenter og vælger at anvende en indlagt patient til dette - en patient som han/hun i øvrigt ikke har behandlingsmæssig relation til. Her kræves patientens samtykke til at anvende journaloplysninger.

  2. En læge skal have lægestuderende til eksamen, og såvel lægen som censor har behov for adgang til journaloplysninger vedr. den patient, der bruges til eksamen. Her kræves patientens samtykke, for at journalindsigt er tilladt.

  3. En læge har været på tilsyn på en fremmed afdeling og ønsker senere at orientere sig i patientens journal for at se, hvordan tilstanden udviklede sig. Her kræves patientens samtykke til journalindsigt, medmindre man stadig deltager i patientens behandling.

  4. En læge har en medicinstuderende med på en sengeafdeling. Kan den medicinstuderende lovligt kigge i den elektroniske patientjournal. Hertil svarer juridisk kontor: »Er den studerende ikke en del af behandlingen af patienten, skal den studerende indhente patientens samtykke for retmæssigt at kunne læse i journalen«.

  5. En læge ønsker at anvende journaloplysninger vedr. enkelte patienter i forbindelse med undervisning. Er dette i strid med sundhedsloven? Her svares: Videregivelse af journaloplysninger kræver samtykke. Patientens samtykke til såvel indhentelse som videregivelse må indhentes.

  6. En afdeling har haft tre patienter med en sjælden sygdom. Man ønsker at undervise afdelingens personale i dette og ønsker at gøre brug af konkrete oplysninger fra de tre patienters elektroniske journaler. Her svares igen: Videregivelse af journaloplysninger kræver samtykke. Der er tale om videregivelse til andet formål. Det vurderes ikke, at videregivelsen falder ind under undtagelserne i sundhedsloven.

  7. En læge stikker sig på en kanyle og får taget blodprøve mhp. hiv og hepatitis. Må lægen se i sin egen journal for at få oplysning om resultatet. Her svares: Deltager lægen ikke i sin egen behandling, har han/hun ikke adgang til at læse i sin egen journal. Der henvises til at anmode om aktindsigt på lige fod med andre patienter.

  8. Et stort antal computere på hospitalsafdelinger er dagligt åbne. Er man personligt ansvarlig for, at andre evt. indhenter elektroniske oplysninger på ens log on. Her svares: Hvis en person glemmer at logge af, vil der være tale om brud på tavshedspligten (sundhedsloven § 40), idet personen har gjort sundhedsoplysninger frit tilgængelige.

Efter mit skøn er sundhedsloven så restriktiv, at stort set alle, der er involveret i patientbehandling, overtræder loven dagligt. Dette kalder på en løsning, og jeg ser mulighed for at løse en del af problemet, ved at patienter forud for enhver behandling på en afdeling giver en generel tilladelse til, at det behandlende personale - under og efter behandlingen - kan indhente journaloplysninger, der har relevans for behandlingen. Det forekommer f.eks. helt uforståeligt, at læger ikke lovligt kan kigge i journaler, hvor de har været på tilsyn dagen før, ligesom det forekommer meningsløst, at journaloplysninger ikke lovligt - uden patientens konkrete tilladelse i hvert tilfælde -

kan anvendes til undervisning, idet dette jo stort set altid foregår i helt anonymiseret form. Den daglige undervisning, hvor yngre kolleger uden at være involveret i den konkrete behandling kigger med i en patientjournal vil - hvis loven skal efterleves - være umulig.

En anden og bedre mulighed vil være, at sundhedsloven tilpasses de konkrete forhold på landets hospitaler. Lovgiverne må have tillid til, at tavshedspligten stadig gælder og overholdes.

INTERESSEKONFLIKTER: ingen