Skip to main content

Daniel Nyboe: Hurtigere ud – med reformen!

Stud.med. Daniel Nyboe, København
E-mail: danielnyboe@gmail.com
Interessekonflikter: semesterkoordinator i SAMMED på SDU

5. dec. 2013
3 min.

Fremdriftsreformen, eller »hurtigere ud«-reformen, som den kaldes af de studerende, er skabt af politikerne på Christiansborg for at nedbringe gennemførselstiden for de studerende.

Vi studerende er blevet for langsomme til at færdiggøre vores studier, og derfor lægges det nu i universiteternes hænder at få os hurtigere ud.

Der lokkes med økonomiske gulerødder til universiteterne for at få de studerende hurtigere gennem studietiden. Konsekvensen af dette ses f.eks. på Københavns Universitet (KU), hvor de studerende står til at blive smidt ud, hvis ikke de består nok eksaminer i løbet af et studieår. På den måde vil gennemførselstiden for de resterende studerende blive reduceret, hvilket vil gavne de statiske tal for politikerne, hvilket de efterfølgende kan skrive på deres politiske CV.

Og så kan man spørge sig selv: »Er det ikke kun fornuftigt at få de studerende hurtigere ud i arbejde så de kan bidrage til samfundet?« Svaret er et rungende »Nej!«.

Der kan nævnes ét helt grundliggende argument for at fremdriftsreformen er en virkelig, virkelig dårlig idé. Man vil, ved at indføre reformen, forringe det fremtidige sundhedsvæsen, fordi de studerende ikke længere får mulighed for at få den nødvendige udvikling gennem studietiden. Siden indførslen af fireårsreglen har de fremtidige læger kun haft mulighed for at opnå plusser på CV’et under studiet i stedet for efter. Her tales f.eks. om orlov til studierelevant arbejde, udlandsophold, prægraduat forskning o.l. Uden disse erfaringer vil det i manges tilfælde betyde nægtet adgang til deres drømmespeciale.

Men det er ikke kun de ovenstående læger, der rammes. Og det er ikke kun på KU, at disse regler vil blive indført. Går man rundt og tror, at man på ingen måde vil blive berørt af reformen, må man desværre tro om. Denne kamp er nødvendig for hele sundhedsvæsenet!

Reformen vil ramme den studerende, selv hvis forsinkelsen er sket på grund af sygdom i familien. Og den tager heller ikke højde for, om du er dumpet eksamen, fordi du har »spildt tiden« med arbejde, forskning eller et udlandsophold.

Man vil gerne sikre et stærkt sundhedsvæsen i fremtiden. Et sundhedsvæsen, som er lige så stærkt som det er i dag, hvis ikke bedre. Ja, så bør der altså tænkes i andre baner end at smide en del af fremtidens læger ud af systemet, blot pga. forsinkelse (som jo ikke er noget nyt på lægestudiet).

Jeg håber med dette indlæg at få budskabet bragt ud til de færdiguddannede, erhvervserfarne læger, i håb om at vi kan få ekstra opbakning fra jer. I ved, hvad der skal til for at blive en god læge. I ved, at der skal erfaring, udvikling og forståelse for patient-læge-forholdet til for at danne en god læge. I ved, at man skal have oplevet andet end kun at have læst bøger i seks år.

Fremtidens læger har brug for jeres støtte mod det indgreb, der har gjort jer til de læger, I er i dag!