Skip to main content

Dansk medicinskhistorisk årbog 2002 Jensen NK, Brandrup F, Gjedde A, Kruse PR, Pedersen CB, Permin H, eds.

Professor Povl Riis

1. nov. 2005
2 min.

Årbogen er en fællesudgivelse for de tre danske medicinhistoriske selskaber. Bidragene omfatter, som tidligere årbøger, flere hovedkategorier af indlæg.

De første er oversigtsartikler om et sundhedsfags udvikling, eventuelt foranlediget af et jubilæum af særlig interesse for fagets nutidige udøvere. I denne udgave omfatter denne kategori Henrik Permins bidrag om forsikringslægernes forening, Hans Rahbæk Sørensens selvoplevede skildring af dansk lungecancerkirurgis første årtier, og Folke Rasmussens om danske dyrlægers ret til at dispensere lægemidler.

Den anden kategori er de lange historiske tilbageblik, som her indeholder Olaf Myhre Jensens artikel om den tidlige patoanatomis historie; Sigridur Svava Petursdottirs om alternativ og lægelig behandling på Island i slutningen af 1800-tallet, hvor kampen stod mellem især homøopati og såkaldt lægekunst, udløst af ikke blot holdningsforskelle, men også af så sparsom en lægedækning, at befolkningen øjensynligt fandt det alternative bedre end slet ingenting; Jeanne G. Christensen, Erik Dam Pedersen og Henrik Permins om de første patienter på Københavns Kommunehospital i 1863, hvor man endnu en gang bliver mindet om, hvor store sociale fremskridt der er sket i de forløbne 140 år; Dorte Chakravartys om fødselsoplysningen og de bagvedliggende begreber i 1500-tallet, baseret på Henrik Smiths lægebog; og endelig Mogens Norns gennemgang af rumperceptionens historie og den opøvede rumlige sans' betydning for kunsten.

I den tredje kategori finder man bidrag, der inddrager læseren som aktiv medbedømmer af et eksisterende materiale eller et diagnostisk uafklaret livsløb, dvs. en patografi. Jette E. Kristiansen & Henrik Permin har ud fra et maleri af Henrik Have beskrevet trådene mellem anilinfarvestoffer, lægemidler og billedkunst; Gudrun Hauge, Thomas Hauge og Bent Harvald har udvalgt og redigeret breve fra den danske sygeplejerske Louise Kjær-Nielsen , der arbejdede i Rom og Paris efter 1. Verdenskrig. Louise Kjær-Nielsen besad en usædvanlig iagttagelsesevne og skrev et meget smukt og levende dansk. Udgivelsen er et eksempel på, at der i private, danske hjem kan findes meget værdifuldt historisk stof, hvis eksekutorerne er opmærksomme og bruger tid på opgaven. Ib Søgaards bidrag er en patografi om Karen Blixen . Her læser man som kliniker i rollen som med-diagnostiker ved sygehistoriens blanding af somatisering, enkelte konkrete fund og et behandlingspres fra patientens side, som førte til »polysurgery«.

Årbogen er udgivet med støtte af Povl M. Assens Fond. Den kan anbefales alle med interesse for dansk sundhedsfaglig historie. Et ønske for næste årbog er lidt højere typografisk punktstørrelse og angivelser af kunstnernavne og årstal ved tegninger og malerigengivelser.

Odense: Niels Kristoffer Jensen, Elmelundsvej 24, 5200 Odense, 2002.

E-mail: nk.jensen@get2net.dk

221 sider. Pris: 200 kr.

ISSN 0084-9588