Skip to main content

Debat om vagtarbejdet

Alment praktiserende læge Jørgen Fensbo, Nørresundby. E-mail: cj@fensbo.dk

4. nov. 2005
2 min.

I det danske sundhedsvæsen har vi stærkt brug for en kraftig ændring af vort vagtarbejde, idet det ikke er muligt både at overkomme dagarbejdet og et stærkt opskruet vagtarbejde. Problemet gælder både i den primære og den sekundære sundhedstjeneste.

I lægevagten dominerer patienter, der enten ikke fejler noget væsentligt eller har været syge så længe, at de for længst burde have frekventeret egen læge i dagarbejdstiden. Det medfører, at lægerne ikke har kræfter til at passe dagarbejdet, at alle disse patienter tager pladsen fra de rigtigt syge om natten og beskærer vor hovedydelse, dagarbejdet. På ganske samme måde fungerer vore skadestuer, der alle burde være visiterede, det vil sige, at patienten som hovedregel burde ses af en læge fra den primære sundhedstjeneste, der som vanligt ville kunne behandle 90% af alle.

For sygehuslægerne ville det betyde, at der blev bedre tid til behandling af de reelt syge, som også fik betydeligt mindre ventetid, samtidig med, at vagtholdene kunne reduceres, flere ville kunne være til rådighed om dagen.

I den sekundære sundhedstjeneste er dette enkelt at gennemføre, kræver blot politisk mod, og hvis dette ikke kan mobiliseres, da et krav fra lægestanden - vi kan faktisk ikke holde til belastningen, når den ikke er indiceret. Dette lyder selvmodsigende, men hvor får man dog mange flere kræfter, når man på vagten møder én, der er syg.

I praksis må man ty til mere bastante ændringer, og jeg vil foreslå, at det nuværende takstsystem ændres radikalt til et takst 3-system i vagttiden. Det vil betyde, at lægen får en passende høj timeløn for at være til stede + dagtakst for behandlingen. Lægen vil således blive tilskyndet til at tage sig af de få akut syge, henvise de øvrige til dagarbejdet. Ved at tjene den lille skilling oven i tilstedehonoraret sikrer man sig, at alt bliver skrevet, egen læge orienteret og muligheden for fortsat statistik og oversigt tilgodeset.

I det lange løb vil alt dette betyde, at forbruget af vagter på begge sider af muren mindskes, så sundhedsvæsenet vil meget hurtigt spare mange penge.

Når patienterne efter nogen tid har forstået systemet, vil de kunne indse, at det er til alles bedste, de vil blive mere ansvarlige, mere tålmodige, komme med relevante problemer på relevante tidspunkter.

Disse synspunkter har været fremlagt til debat i P.L.O., vagtlægeforeningens generalforsamling i Aalborg og ved Nordjydske Lægekredsforenings efterårsgeneralforsamling og begge steder vel modtaget

Jeg ser frem til en positiv debat med mine kolleger og senere med vore politikere.