Skip to main content

Debatindlæg om V&P-delen af Ugeskrift for Lægers fremtid

2. nov. 2005
4 min.

Journalist Dorte Jungersens (DJ) artikel »Endoskopi af Ugeskriftet« i Ugeskrift for Læger 2002; 164: 362-3 gav anledning til en debat i Videnskab og Praksis' (V&P) Juniorpanel om Ugeskriftets fremtid. Vi mener, det er vigtigt, at også de yngre læger blander sig i diskussionen om det tidsskrift, der skal præge deres arbejde mange år fremover. Vi vil opfordre alle til at give deres mening til kende, så vi får en grundig og saglig debat.

I et samfund som vort, hvor hurtig udveksling og indhentning af viden er et centralt element af lægers arbejde, må Ugeskrift for Læger til stadighed kunne tilbyde læseren faglige informationer på en tidssvarende facon samt opfylde sin efteruddannelsesforpligtelse. En fælles politisk redaktør for Lægevidenskab og Samfund (L&S) lyder umiddelbart som en god idé, ikke mindst så man - som det også er beskrevet i DJ's artikel - undgår ukoordinerede indlæg fra flere forskellige sider. Hvad der derimod undrede os var, at der åbenbart hersker meninger om at lave ændringer, som vil påvirke indholdet af V&P-delen af Ugeskriftet.

Det fremgår af DJ's artikel, at hovedbestyrelsens formål med at ændre Ugeskriftet for Lægers opbygning er ønsket om en bedre formidling af Lægeforeningens politiske budskaber samt kommende ændringer i annonceringen af stillinger for læger. Ændringsplanerne bygger således ikke på visioner for V&P, men på politiske ideer og udsigten til faldende annonceindtægter. Som følge heraf ønsker man en væsentlig beskæring af sideantallet til V&P. Det synes vi er et uheldigt signal at sende, når vi: 1) befinder os i en tid med eksplosivt voksende vidensmængde og samtidigt krav om en hurtigere vidensspredning; 2) befinder os i en omverden af politikere, patienter og presse, der stiller stadig større (og berettigede) krav til danske lægers faglige standard, 3) netop har haft en Speciallægekommision som har stillet nye standarder for speciallægen som medicinsk ekspert og akademiker og betonet vigtigheden af livslang læring, evnen til kritisk vurdering af medicinsk information og krav om eget bidrag til udvikling af ny viden; 4) Lægeforeningens egen arbejdsgruppe om lægelig kollegialitet netop ved sidste lægemåde fremlagde deres betænkning, der blandt andet betoner vigtigheden af og forpligtigelsen til vidensdeling blandt læger.

V&P har en høj videnskabelig og international anerkendt standard, og er som det eneste dansksprogede tilskrift indekseret i Medline. Desuden har Ugeskriftet en høj etisk standard, der umiddelbart har udmøntet sig i medlemskab af Vancouver-gruppen. V&P udgør ikke mindst en meget væsentlig del af efteruddannelsen, blandt andet på grund af de nyere tiltag, som fx »Test din viden« og »Kliniske procedurer«, som i særdeleshed henvender sig til yngre læger. V&P er på grund af sproget en let tilgængelig kilde til opdatering på hele det lægevidenskabelige vidensområde. Vi er dog på den anden side enige om, at V&P kan blive endnu bedre.

Da Ugeskriftet udsendes til den samlede danske lægestand, er V&P yderst vigtig til videreformidling af de emner, som må anses at have bred interesse for danske læger og/eller udelukkende omhandler danske forhold, som det eksempelvis var tilfældet i det nylige temanummer om screening.

Eksisterede der ikke et dansksproget, videnskabeligt lægetidsskrift, kunne man frygte, at en stor gruppe lægers viden ikke ville blive offentliggjort. Den vidensdeling, som er et væsentligt element i enhver læges arbejde, ville ske i mindre udstrækning og ville derfor være et tab for den samlede danske lægestand. For helt unge læger udgør Ugeskriftets V&P-del desuden en vigtig del af den forskningsmæssige uddannelse, hvor man kan publicere en artikel i et tidsskrift med et højt videnskabeligt niveau uden også at skulle kæmpe med sproglige hindringer.

Ugeskriftet skal naturligvis også være at finde på Internettet, men man kan og bør diskutere omfanget. Erfaring fra andre tidsskrifter viser, at internet-publicerede artikler kun udgør et supplement til det trykte blad, og hvor internet-publikationen primært anvendes til at søge efter tidligere publicerede artikler. Erfaringen viser også, at folk ikke gider læse længere tekster på skærmen. Vi mener således, at den fulde tekst af originalarbejder og oversigtsartikler m.m. bør findes i det trykte blad.

Videnskab er en central del af lægers dagligdag, og den hverken kan eller skal undværes. En forudsætning for at opretholde den høje videnskabelige standard, er imidlertid opretholdelsen af en synlig redaktion og et videnskabeligt panel med bred viden inden for alle lægevidenskabelige discipliner. Ugeskrift for Lægers fremtid vil, efter vores opfattelse, afhænge af kvaliteten af V&P, og Ugeskriftet må ikke amputeres til et »almindeligt« medlemsblad, som vi ser det i andre brancher. Vi bør være stolte af vort tidsskrift, som hører til blandt verdens ældste lægevidenskabelige tidsskrifter, og vi bør også i fremtiden værne om denne arv.

Ben Vainer, Vibeke Brix Christensen, Christian Baaner Skjærbæk & Peter Karl Jacobsen, Juniorpanelet