Skip to main content

Debatoplæg om et fælles værdigrundlag for psykiatrisk behandling

Overlæge Kristen Kistrup & læge Henrik Day Poulsen, Psykiatriudvalget, Lægeforeningen

1. nov. 2005
4 min.

To ministerier har sat en national proces i gang til udarbejdelse af et fælles værdigrundlag for den samlede offentlige indsats for voksne med sindslidelse i Danmark. Det første debatoplæg [1] er nu sendt ud og debatten er i gang [2].

Det udsendte oplæg er et debatoplæg. Ministerierne, med Lindhardt og Christensen som tovholdere, ønsker at skabe debat og få alle aktører, herunder læger og andre behandlere, til at diskutere og komme med bud på, hvilke værdier, de finder betydningsfulde og relevante. Det fælles værdigrundlag omfatter både sundhedssektoren og den sociale sektor svarende til den daglige praksis, hvor begge sektorer i samarbejde forsøger at etablere sammenhængende patientforløb.

Det er ikke kun inden for psykiatrien, at man diskuterer værdier og etik i behandlingen af sygdomme. Ethvert medicinsk forsøg med mennesker skal forelægges for en videnskabsetisk komite, der udstikker regler for sæddonation og kunstig befrugtning, og behandling af sygdomme som kræft og aids.

En af vor tids største etiske udfordringer bliver utvivlsomt at fastsatte grænser og værdier for brug af de talrige muligheder som kortlægningen af det humane genom giver os.

Etik i psykiatrien har af mange grunde altid været en nødvendig faktor [3], eksempelvis ved anvendelsen af tvang over for patienterne. Det er derfor positivt, at man også i psykiatrien har fundet det nødvendigt at udarbejde et værdigrundlag.

Vestergaard og Rosenberg skriver i et debatindlæg [2]: »Vi vil advare danske læger mod på det foreliggende grundlag at deltage i en debat, der efter vores opfattelse kan få den utilsigtede konsekvens at føre til fortsat stigmatisering af psykisk syge medborgere«. Man opfordrer til boykot af en debat på et tidspunkt, hvor mange aktører, herunder flere af landets professorer, allerede har deltaget.

Lægeforeningens psykiatriudvalg vil hermed opfordre læger til ikke at følge opfordringen, men i stedet lade vore synspunkter komme til at præge det udsendte debatoplæg. Udvalget vil samtidig deltage i debatten med følgende kommentarer:

Det vigtigste fundament for at kunne tilbyde psykiatriske patienter god behandling er, at fagligheden og professionalismen er i top. Det gælder både den lægefaglige og den tværfaglige indsats. Et værdigrundlag skal i høj grad være funderet i det faktum, at man skal kunne dokumentere sit valg af behandling. Sundhedsbehandling er i tiltagende grad baseret på evidens. Evidensbaseret behandling er ikke kun relevant inden for forskning. Mange kvalitetssikringsprojekter og akkreditering bygger i høj grad på, at man kan dokumentere. Det seneste eksempel herpå inden for psykiatrien, er indførelsen af Det Nationale Indikatorprojekt for skizofreni [4].

Uden at fornærme nogen er det derfor ikke utænkeligt, at sundhedssektoren netop på dette punkt kan tilføre den sociale sektor værdifuld viden. Også af denne grund bør faglighed og professionalisme have en meget høj prioritet i et fælles værdiggrundlag.

En høj grad af faglighed er også forudsætningen for, at andre vigtige værdier nævnt i det første debatoplæg giver mening. Rummelighed, åbenhed, ansvarlighed og respekt medfører ingen gevinst for den syge, hvis fagligheden ikke er optimal.

Et værdigrundlag bør ikke være sygdomsspecifikt. Selv om skizofreni, depression, demens og angstlidelser er fire meget forskellige psykiatriske sygdomme, kræver de alle, at man behandler den syge med respekt, åbenhed og ansvar. Dette er sammen med faglighed og professionalisme nødvendigt for at opnå et varigt og holdbart resultat; herunder at opnå en høj grad af tilfredshed hos patienten.

Tiden er i 2003 moden til at udfærdige et fælles værdigrundlag inden for psykiatrien. Lægerne er centrale aktører og skal bidrage med specialviden og lægelig kompetence. Vi skal sikre, at patienterne tilbydes den højeste grad af evidens-baseret behandling og pleje. Vi skal gøre opmærksom på, at »noget er bedre end andet«, og at lægevidenskaben kan bidrage med vigtige brikker i det samlede puslespil, der i vores verden hedder patientbehandling og i den sociale verden hedder støtte og behandling af brugere/klienter.

Det er ordentligt og god praksis at arbejde ud fra et sæt af etiske værdier. Uden ville vi svigte som læger, humanister og realister.


Referencer

  1. Lindhardt A, Christensen LG. Fælles værdigrundlag for den samlede offentlige indsats for voksne med sindslidelser i Danmark - første debatoplæg. København: Socialministeriet og Indenrigs- og Sundhedsministeriet, juni 2003. (www.psykiatrifonden.dk/moder/indstik.pdf)
  2. Vestergaard P, Rosenberg R. Et fælles værdigrundlag stigmatiserer psykisk syge - der er behov for en etisk analyse. Ugeskr Læger 2003;165:3639-41.
  3. Adserballe H. Etik i psykiatrien. Munksgaard, 1996.
  4. Det Nationale Indikatorprojekt. (www.nip.dk).