Skip to main content

Den nye aftale med privathospitalerne giver regionerne mulighed for store besparelser

Kommentator Nis Alstrup

2. okt. 2009
2 min.

Ved forhandlingerne mellem Danske Regioner og privathospitalerne umiddelbart inden genindførelsen af det udvidede frie sygehusvalg den 1. juli blev taksterne i gennemsnit nedreguleret med 17%.

Baggrunden for, at privathospitalerne accepterede en så stor reduktion, var, at regionerne stillede privathospitalerne en fortsat markant stigning i antallet af henvisninger i udsigt. Privathospitalerne accepterede således takstreduktionerne på baggrund af forventede fremtidige effektiviseringsgevinster. Indtil videre står regionernes løfter desværre uindfriede, men det ligger fast, at det offentlige indkasserer store besparelser, når patienterne får lov at vælge behandling på et privathospital.

Parterne enedes desuden om at differentiere takstreduktionen, således at taksterne for de mindst rentable behandlinger reduceredes mindst muligt i et forsøg på at bevare det bredest mulige frie valg.

Det står imidlertid allerede nu klart, at patienternes mulighed for at vælge frit er skrumpet ind, idet taksterne for en række indgreb f.eks. inden for ortopædien og gynækologien nu ikke engang dækker udgifterne til de materialer, som medgår til operationen. Privathospitalerne er naturligvis nødt at fravælge disse ikkerentable behandlinger.

Med mere end 280.000 behandlede patienter er det udvidede frie sygehusvalg en succes. Derfor er det vigtigt fortsat at opretholde et bredt, udvidet frit sygehusvalg, men det vil kun være muligt, hvis de kommende referencetakster afspejler de reelle vilkår for privathospitalerne, nemlig at privathospitalerne stadig ikke er garanteret noget patientvolumen, men stiller en bufferkapacitet til rådighed, at privathospitalerne i modsætning til offentlige sygehuse har udgifter til husleje, afskrivninger, moms og lønsum, og at privathospitalerne bidrager til uddannelsen af både læger og sygeplejersker, ligesom de deltager i Den Danske Kvalitetsmodel på lige fod med de offentlige sygehuse.

Under suspensionen af det udvidede frie sygehusvalg voksede ventelisterne på de offentlige sygehuse markant. Det har selvsagt både personlige omkostninger for den enkelte og samfundsøkonomiske omkostninger, når borgerne må vente urimelig lang tid på at få behandling. At have patienter stående på ventelister koster sygedagpenge samtidig med, at virksomhederne mangler arbejdskraften.

Der eksisterer nu en historisk billig mulighed for at holde ventelisterne nede. Brug denne mulighed og giv så privathospitalerne vilkår, så de også i fremtiden kan bidrage til en fælles bedre sundhed!