Skip to main content

Den vigtigste overenskomst i årtier

RODE IMAGES / Joachim Rode
RODE IMAGES / Joachim Rode

Lisbeth Lintz, formand for Overlægeforeningen

8. mar. 2021
3 min.

Afdelingerne er sygehusenes og hospitalernes rygrad. Det er her, vi sikrer den bedst mulige behandling til befolkningen og udvikler nye behandlingsmetoder og uddanner fremtidens læger og sygeplejersker.

Man skulle tro, at stillingen som afdelingens øverste chef – den ledende overlæge – ville være eftertragtet. Men sådan er det ikke. I dag er der ofte kun én eller måske ingen ansøgere til stillinger som ledende overlæge. Det er et krisetegn af dimensioner.

Derfor kaldte jeg Overlægeforeningens nye overenskomst »den største ledelsesændring på sygehusene i årtier«, da vi underskrev aftalen med Danske Regioner i sidste uge. Vi gennemfører en tiltrængt styrkelse af den lægelige ledelse på hospitalerne, som vi har kæmpet for i mange år.

Den vigtigste ændring er, at afdelingerne får større og bredere lægelig ledelse. Fra april næste år oprettes nye stillinger, som virkeliggør vores ønske om den funktionsansvarlige overlæge. Dermed sikrer vi ny ledelseskraft til at løfte uddannelse, forskning, kvalitetsarbejde, drift af ambulatorier, operationsafsnit m.m.

Tiden er løbet fra den eksisterende ledelsesstruktur. Mange afdelinger har i dag samme størrelse, som et sygehus havde før i tiden. Vi har afdelinger med flere hundrede ansatte og budgetter på en halv milliard kr. eller mere.

Derfor er det en afgørende forbedring, at vi får flere lederstillinger, som kan mindske det enorme ledelsesspænd for de ledende overlæger. Nærværende ledelse er afgørende for arbejdsmiljø, trivsel og udvikling. Samtidig vil de nye stillinger gøre det mere overskueligt for overlæger at prøve kræfter med ledelsesopgaver. Det giver os nye karriereveje og styrker rekrutteringen af ledere.

Aftalen medfører også, at den ledende overlæge fra næste år bliver cheflæge. Det afspejler, at opgaven er lige så stor som at være øverste lægelige chef på et sygehus før i tiden. Det samme gælder de specialeansvarlige og de nye funktionsansvarlige overlæger, der begge får titel af ledende overlæge.

Vi gennemfører en tiltrængt styrkelse af den lægelige ledelse på hospitalerneLisbeth Lintz, formand for Overlægeforeningen

Nogle siger, at vi bare giver nye titler til de eksisterende ledere. Det er forkert. Aftalen baner ikke kun vej for, at der ansættes flere lægelige ledere, den sikrer også attraktive løn- og ansættelsesforhold. De nye lederstillinger placeres i lægechefaftalen, som de ledende og specialeansvarlige overlæger er det i dag.

Når modparten skal imødekomme vores ønsker, kræver det, at vi kan imødekomme nogle af deres ønsker. Regionerne har i mange år stillet krav om varig, lavere løn til alle overlæger. Prisen for at få vores ønsker opfyldt blev derfor en lidt lavere startløn i tre år med automatisk stigning til varig overlægeløn.

På 25 år er antallet af overlæger vokset markant, og mange bliver overlæge i en ung alder. I dag favner de knap 7.000 overlæger både den unge speciallæge og den erfarne specialist, der har gennemført tusindvis af behandlinger.

Med den gamle overenskomst ville en ny overlæge nå sin slutløn allerede ved sin første ansættelse. Nu stiger hun automatisk til den varige løn efter tre år. Og hun får stadig en væsentlig lønstigning ved skiftet fra afdelingslæge til overlæge, ligesom hun får bedre karrieremuligheder som overlæge. Derfor mener jeg, at startlønnen er en fair pris for de mange forbedringer.

Lad mig kort nævne nogle af dem: Stadig færre overlæger får de ti dages efteruddannelse årligt, som overenskomsten giver ret til. Nu fastslås det, at der skal fastlægges en gensidig forpligtende plan for efteruddannelse, som skal følges op årligt, herunder om man har fået de ti dage til efteruddannelse. Det er et vigtigt skridt for at vende udviklingen, så vi fortsat kan være garanter for faglig udvikling.

Og jeg er rigtig glad for, at vi kom igennem med en pensionsforbedring for alle oven i de generelle lønstigninger. I øvrigt sammen med en helt ny ordning, som giver overlægerne mulighed for at veksle en del af deres pension til lønstigninger.

Så på den baggrund vil jeg godt vove den påstand, at det er den mest nyskabende overenskomst, Overlægeforeningen har aftalt i årtier.