Skip to main content

»Der er ikke noget quick fix«

♠ Speciallæge Ingrid Rørbæk, Klinik for Kvindesygdomme, Frederikssund, E-mail: ingrid.roerbaek@dadlnet.dk

23. mar. 2009
2 min.

Kære it-direktør Jan Kold, Region Hovedstaden, og projektchef Ivan Lund Pedersen, Sammenhængende Digital Sundhed i Danmark.

I Ugeskrift for Læger den 16. februar kommenterer I Mette Marklunds malende beskrivelse af, hvordan hospitalslæger skal bruge tid på at logge ind.

Jeg er praktiserende speciallæge og har en anden historie. Jeg bruger dagligt min digitale lægesignatur til at logge ind på www.sundhed.dk og slå op i bl.a. Patobank. Det tager lidt tid, men så kan man jo sludre lidt med patienten imens eller lave nogle overvejelser om, hvordan man nu skal formulere et journalnotat osv.

Den samme signatur benyttes på Sundhedsstyrelsens SEI-system med anmeldelser vedrørende cancer, abort og fertilitetsbehandling, og også her tager det lidt tid, men det går alligevel stille og roligt. Hvorfor udbreder man ikke den digitale lægesignatur til også at omfatte hospitalslægerne, så de kunne bruge den uafhængig af ansættelsessted? Det kan de mig bekendt ikke i dag.

Den personlige digitale signatur bruger jeg til at kikke i skattemappe, biblioteket, sygeforsikringen danmark, E-boks, ja selv alt hvad det offentlige ved om mig, kan jeg finde frem via den.

Jeg har også mange passwords at huske, men jeg bruger personlig digital signatur og digital lægesignatur så tit, at jeg kan huske dem. For nylig har jeg ansat en assisterende speciallæge - men det var godt nok bøvlet at få en digital lægesignatur tilknyttet hende. Det tog mindst en eftermiddag, og til sidst måtte vi ringe til en hotline, hvilket var godt: Jeg blev spurgt, om jeg ikke havde gemt en tilmeldingsmail, som jeg havde fået halvandet år forinden! Ja, den er forsvundet i ydre rum, da min gamle computer gik ned, og alle mails forsvandt, men så sendte hun en ny, og vi fandt ud af det.