Skip to main content

Der findes allerede en offentlig producentuafhængig lægemiddelinformation

Overlæge, dr.med. og formand for DSKF Jens P. Kampmann. E-mail: jkam0005@bbh.regionh.dk

3. feb. 2012
2 min.

Interessekonflikter: Ingen

Det var mellem jul-nytår og i tiden derefter med en vis forundring, at man i medierne kunne erfare, at der blev efterlyst en offentlig, afbalanceret lægemiddelinformation. Et sådant tiltag er nemlig allerede skabt. I øjeblikket omfatter det følgende:

Institut for Rationel Farmakoterapi (IRF), der nu i mere end ti år med publikationer, kurser, møder og lægemiddelstatistikker har fungeret til lægernes tilfredshed. Instituttet er statsbetalt, oprettet under Nyrupregeringen og har demonstreret at kunne påvirke specielt praktiserende lægers ordinationsvaner.

Der er klinisk farmakologiske afdelinger i København, Aarhus og Odense. Bemandet med speciallæger og farmaceuter har disse afdelinger i flere år givet lægemiddelinformation til sundhedspersoner, rådgivning til myndigheder, specielt regionale, organiseret lægemiddelkomitearbejdet og undervist klinikerne i rationel anvendelse af lægemidler på afdelingerne. Der har årligt været udsendt rekommandationslister på alle hospitaler med henblik på den mest fornuftige lægemiddelanvendelse udarbejdet i samråd med relevante specialer. Der har flere steder været et tæt samarbejde med sygehusapoteker, der også i mange år har ydet neutral lægemiddelinformation.

Regionale medicinfunktioner har suppleret det arbejde, IRF har udført, med møder, besøg hos praktiserende læger samt udsendelse af materiale om bedste og ikke nødvendigvis det dyreste behandlingsvalg i praksissektoren.

RADS eller Rådet for Anvendelsen af Dyr Sygehusmedicin, der blev oprettet for to år siden og skal gennemgå de nye og meget dyre sygehuspræparater. I arbejdet har deltaget mange specialister fra hele landet, og de første vejledninger er nu blevet udsendt.

Det kan være, at alle disse kræfter skal ændres, suppleres eller på anden måde omstruktureres, men at glemme dem synes ejendommeligt og lidt bekymrende. Hvorfor ikke bygge videre på det fundament, der allerede er skabt og fungerer?

På vegne af Dansk Selskab for Klinisk Farmakologi.