Skip to main content

Det banker på - men vi lukker ikke akutlægen ind

Julie Mackenhauer, Stud.med., Aarhus Universitet, E-mail: thejuliemac@gmail.com. Alexander Fjældstad, Stud.med., Aarhus Universitet. Cecilie Markvard Møller Stud.med., Aarhus Universitet

2. dec. 2011
3 min.

Et centralt ord i debatten om speciallæger, der påtvinges at bemande akutmodtagelserne, er kompetencespild. Det er dårlig udnyttelse af deres faglighed og efterlader et enormt kapacitetshul i den aktivitet, disse læger normalt udfører i dagtiden. Verden over indføres akutmedicin som et selvstændigt lægefagligt speciale, netop for at løfte opgaven i FAM. Modstaden mod et sådant speciale er stor i Danmark. Et af argumenter imod er, at de fornødne kompetencer allerede findes i de eksisterende specialer. Det er fuldt forståeligt, at eksisterende speciallægerne mener, at deres kompetencer er bedre brugt andetsteds, men også problematisk, fordi vi for nuværende ikke har alternativer. Ifølge Lean er det mangel på respekt for individet ikke at anvende hver enkelt læges viden og kompetencer maksimalt. Langsigtet planlægning savnes!

Ingen tvang

Diverse genopfriskningskurser skal give fagligheden et løft hos læger som ikke har beskæftiget sig med akutbehandlingen inden for nyere fortid. I et sundhedsvæsen, der stræber efter at være førende i verden, bør vi dog ikke stille os tilfredse med, at behandlingen af akut syge patienter er baseret på mindre kurser, når en tilsvarende behandling bygger på et 5-8-årigt sammenhængende lægefagligt speciale i vore nabolande. At påtvinge folk arbejde i en afdeling svækker fagligheden, stoltheden og kontinuiteten. Vi håber, at Danmark selvfølgelig vil bemande vores geniale FAM med geniale læger, som både har lysten og de akutmedicinske kompetencerne i orden!

Alt imens der debatteres for og imod et nyt speciale, modtages landets akutte patienter fortsat af den læge med den korteste erfaring. Det giver anledning til et resursemæssigt overforbrug, fordi den yngste læge ikke har adgang til den nødvendige supervision. Tvivlen kommer patienten »til gode« i form af indlæggelse og iværksættelse af en unødvendigt bred udredning, mens atypiske præsentationer af alvorlige sygdomme er i risiko for at blive overset. De yngste læger mangler dog hverken basisviden eller uddannelse, men derimod erfaring og beslutningsstøtte. Det kan ikke læres på universitetet, men er noget man må stå i mesterlære for at kunne bestride. I fremtidens FAM er akutlægen supervisor for de yngre læger og studerende, som helt oplagt skal forsætte med at have deres gang i akutmodtagelsen.

I stedet for de nuværende diskussioner, om hvem der skal intubere patienter i modtagelsen, og hvem der skal have ansvaret for patienter med mavesmerter, kunne vi med fordel træde et skridt tilbage og se på det overordnede mål; at patienten får den rette behandling -- på det tidspunkt hvor behovet opstår - med mindst muligt resurseforbrug. Herfra kan vi starte en reel strategisk planlægning og samtidig afdække konsekvenserne af at sætte de i forvejen højt specialiserede læger i vagt i et bredt speciale som akutmedicin.

Akut patientforening

Tænk, hvis de akutte patienter kunne mønstre en større patientforening med en velformuleret og kapitalstærk bestyrelse. Så kunne den offentlige debat få de spillere, som er afgørende for at få akutbehandlingen på dagsordenen i diverse lægefaglige organisationer - og på Christiansborg! Lige nu fungerer journalisterne som talerør for en meget broget gruppe patienter, som ikke har andet til fælles, end at de har brug for hjælp nu og her. Den faglige debat er følelsesladet og præget af fagpolitiske hensyn. Tilhængere af akutmedicinens komme kan hurtigt blive upopulære, eftersom det unægtelig vil være forbundet med omfordeling af resurser og nytænkning af rutinerne at indføre et selvstændigt speciale i akutmedicin.

The best interest of the patient, is the only interest to be considered.

Dr. WJ. Mayo, 1910.