Skip to main content

Det er uansvarligt at lade være

♠ Speciallæge Medhat Khattab, medlem af Svendborg Byråd (C). E-mail: medhatkhattab123@yahoo.com

21. apr. 2009
2 min.

Efter min mening er der store fordele ved lægeambulancer og ekspertise på ulykkestedet samt muligheder ved en at have lægehelikopter som supplement til vores præhospitalsberedskab. Men er det nok for langelænderne efter lukningen af akutberedskabet på Svendborg Sygehus? Det mener jeg bestemt ikke, at det er.

Som kirurg er jeg nødt til at sige, at man kan risikere at miste menneskeliv, hvis tilskadekomne ikke kommer på operationsbordet straks. I særlige tilfælde er det ikke tilstrækkeligt at stabilisere patienter, hvis der er tale om f.eks massiv indre blødning, skader på pulsårerne eller en vanskelig fødsel, hvor et kejsersnit er uundgåeligt - ellers dør både mor og barn. Så operation er det eneste, der dur i de tilfælde. Her er sekunder og minutter afgørende for liv og død. Hvis man forestiller sig, at disse patienter skal køre helt fra Bagenkop eller Lohals til Odense, er løbet for længst kørt, da transporttiden bliver for lang. Og man kan ikke operere i en lægeambulance.

Det er meget relevant med lægehelikopteren - og i teorien lyder det godt og fornuftigt. Det forudsætter bare, at vi har en lægehelikopter med beredskab i hvert et hjørne af Danmark. Det er tvivlsomt, om det kan lade sig gøre - både økonomisk og bemandingsmæssigt. Min erfaring med lægehelikopter er rimelig. Jeg vil sige, at vi sparer transporttid, men til gengæld er der masser af bøvl og bureukrati med at rekvirere en lægehelikopter - og inden helikopteren bliver startet og kommer frem, vil der sandsynligvis være gået lige så lang tid, som der ville være gået i en ambulance.

Så det tager tid men er en mulighed med helikopteren, hvis man ellers er heldig, og hvis vejret og omgivelserne tillader det. Så min konklusion er, at for Fyn og Langeland er det mest ideelt at bevare akutfunktionen på Svendborg Sygehus for ikke at miste menneskeliv.