Skip to main content

Det får yngre læger ansat på statens område

Erik Jylling, formand for FAYL og Mette Worsøe, formand for FAYL's Overenskomst- og aftaleudvalg

2. nov. 2005
3 min.

Af den samlede ramme på 7,55% går hovedparten - 5,55% til generelle lønforhøjelser, 0,8% går til to ekstra feriefridage og 1,2% går til puljer.

Mere i løn

Som en væsentlig del af overenskomstresultatet på statens område er der aftalt generelle lønstigninger på i alt 5,55% over de næste tre år. Med de aftalte stigninger skulle yngre lægers realløn være sikret.

Ud over de generelle lønstigninger er grundlønsskalaen også forbedret. Man har blandt andet aftalt at fjerne trin 7 pr. 1. april 2003 og forhøje trin 4, 5 og 6 med henholdsvis 3.000, 5.700 og 9.500 kr. årligt.

Der er også aftalt bedre forhold for ph.d.-stipendiater, idet de lønnende ph.d.-stipendiater overføres til AC-overenskomsten. Dermed får de fuld pensionsdækning af lønnen. Herudover er parterne enige om, at tillægget til ph.d.-stipendiater på sigt skal op på niveau med kandidatstipendiater.

Mere frihed

Den nye overenskomst giver yngre læger to ekstra feriefridage. Dermed er den 6. ferieuge en realitet, dog således at de fem feriefridage kan udbetales eller overføres til næste ferieår.

Forpligtende kompetenceudvikling

Der sættes i den nye overenskomst for alvor fokus på et godt arbejdsmiljø og systematisk kompetenceudvikling af medarbejdere og ledere. Konkret er der aftalt en kompetencepakke, der blandt andet gør medarbejderudviklingssamtalerne mere forpligtende. Samtalerne skal holdes, og der skal opstilles og følges op på konkrete skriftlige og i enighed formulerede udviklingsmål for den enkelte medarbejder. Aftalen fastslår, at det er en gensidig forpligtelse at nå udviklingsmålene, at uddannelse og andre udviklingsaktiviteter normalt gennemføres i arbejdstiden for arbejdsgivernes regning, og at det er ledelsens ansvar at sikre rammer og betingelser for kompetenceudvikling.

På arbejdsmiljøområdet er arbejdspladsvurdering og det psykiske arbejdsmiljø udset til at være centrale indsatsområder i de næste tre år. Som led i denne satsning skal der kigges på de eksisterende instrumenters effekter - udvikle og forbedre - så man kan kvalificere og effektivisere arbejdsmiljøindsatsen på den enkelte arbejdsplads og for den enkelte læge.

Bedre lokale vilkår

Den nye overenskomst rummer også flere forbedringer for tillidsrepræsentanterne, der går længere end det amtskommunale MED-system. Blandt andet bliver det nu muligt at give tillæg for tillidsrepræsentantfunktion, ligesom der er udsigt til, at tillidsrepræsentanterne vil få tilbudt tidssvarende fysiske forhold med adgang til telefon, pc med videre.

Der er også hjælp på vej til det lokale forhandlingssystem. Blandt andet skal forslag om lønforbedringer og eventuelle afvisninger af forslag fremover begrundes konkret. Og som noget helt nyt beskrives »den gode lokale proces«. Et element i denne er relevante lønstatistikker, således at de lokale lønforhandlinger kan tage udgangspunkt i et kendt fælles grundlag.

Forsvaret

For lægerne i forsvaret rummer den nye overenskomst forbedringer i form af bedre forhold for de udstationerede læger, herunder en forhøjelse af FN-tillægget med virkning fra 1. april 2003 fra 44.045 kr. årligt til 50.045 kr. årligt i 1997-niveau. Det centralt aftalte tillæg til traumelægerne på Rigshospitalet forhøjes til kr. 73.900 årligt i 1997-niveau og det gøres samtidigt pensionsgivende med 16,6%.

Det er endvidere aftalt, at traumelæger fremover bliver ansat efter overenskomsten for afdelingslæger i staten.

Andre forbedringer

Mere fleksible seniorordninger. For eksempel kan ansatte, der er fyldt 62 år, få en månedlig fridag med løn eller en fratrædelsesbonus for at udskyde deres fratræden.

Derudover er det aftalt, at parterne i løbet af overenskomstperioden forhandler om overgang til nyt lønsystem for tjenestemandsansatte og ansatte i henhold til overenskomst for læger i staten samt en række forenklinger og præciseringer af overenskomsten.

Samlet stillingtagen

Forhandlingerne i staten er nu afsluttet, mens de er brudt sammen på Amtsrådsforeningens og H:S' områder. FAYL og AC tager samlet stilling til forligene (CFU/KTO/ FHS) og så længe en kommunal aftale ikke er på plads, kan det samlede AC-overenskomstområde for stat og kommuner heller ikke afsluttes.

Læs mere

Ud over på vores egen hjemmeside www.fayl.dk > OK 02 kan du læse mere om: