Skip to main content

Det friske og det syke mennesket. Bind 1-

Læge Peter Qvortrup Geisling E-mail: pqg@dr.dk

23. okt. 2006
2 min.

Det friske og det syke mennesket. Bind 1-6


Forestil dig, at du sidder med en stor bog, som du åbner -
og så folder du den ud endnu en gang, så du nu har en bog på venstre side og en anden bog på højre. Den til venstre handler om fysiologiske og anatomiske fakta for det raske menneske, mens patologien er i bogen til højre. Eksempelvis fakta om nyrerne i bogen til venstre, og nyresygdommene kan du så læse om til højre. Er det en god ide?

Det synes jeg faktisk ikke. Formen har taget overhånd i forhold til indholdet i dette ellers omfattende og grundige
lærebogsværk. Normalt fokuserer jeg meget på indpakningen, layoutet og illustrationerne - selve bogens stemning - og jeg synes også, at forlaget skal roses for at prøve at gå nye veje i en ellers tør og traditionsbundet, hvidkitlet verden, men ude i virkeligheden sidder man aldrig med to bøger foran sig. Det virker forvirrende i indlæringsprocessen.

Indholdet til gengæld fejler bestemt ikke noget. Der er
tale om seks bind, der er bygget op om organerne og organsystemerne. Teksten er meget flot bearbejdet; de normale anatomiske og fysiologiske forhold på den ene side, og patofysiologi, mikrobiologi og sygdommenes årsagsmekanismer på den anden. Ofte suppleret med sygehistorier for at underbygge de faktuelle oplysninger. En rigtig god ide, og kapitlerne er også ofte pakket ind i citater fra kunstnere, avisartikler eller lignende med relevans for det pågældende afsnit.

Det sender også et tidssvarende og saftigt signal. Eksempelvis dette citat i kapitlet om immunforsvaret: »Døden lurer i dusjen. 100 blokkbeboere i Trondheim advares mot å dusje efter at der er funnet livsfarlig legionellasmitte i varmtvannssystemet«. Dagbladet, 16. august 2003. Citaterne minder os om den virkelighed og hverdag, der gemmer sig bag værkets faktuelle oplysninger. Rigtig god kommunikation.

Der er bestemt heller ikke sparet på udgifterne til illustrationer, fotos, skemaer og grafik i det hele taget. Talrige krydshenvisninger sørger også for, at man får det samme stof fra flere vinkler. Det må have været et kæmpestort arbejde for forfatteren og hans team at føde dette meget store lærebogsværk for »helsearbeidere«. Omfangsrigt, grundigt, appetitligt og tidssvarende i sin tekst, men unødvendig kompliceret i sin form. Og det tillader jeg mig at mene på trods af, at værket har fået Norsk Designråds mærke for God Design. Ja, flot design - men efter min mening unødvendigt kompliceret design i forhold til indlæringsfasen.