Skip to main content


Hjemmesiden for Aarhus Universitet oplyser, at »En af Danmarks mest fremtrædende idrætsforskere, ph.d. Verner Møller er tiltrådt som professor i humanistisk-samfundsvidenskabelig idrætsteori ved Center for Idræt ved Aarhus Universitet. Her får han til opgave at opbygge en forskningsenhed inden for områderne idræt og kropskultur. De seneste år har Verner Møller viet en stor del af sin forskningstid til fedmeproblemet«.

Dele af denne forskning er blevet til en kultursociologisk gennemgang af fedt og fedme i bogform. Heri causerer forfatteren med primær henvisning til pop- og sociologilitteratur over fedmens mange facetter. Bogens ti første kapitler er skrevet med en let humoristisk distance og dog alligevel med en god faglig dokumentation og diskussion. Spændet er fra kasuistiske oplevelser, over fødevare-, underholdnings- og motionsindustrien til medicinalindustrien og samfundsøkonomiske betragtninger for endelig at barsle med en samfundsløsning på fedmeproblematikken.

Det svageste indlæg er den samfundsmæssige behandlingsmodel. Som forudsætning antages det, at kvalitet nedsætter fødeindtaget, hvorfor der skal »findes en rimelig mindstepris på diverse madvarer«, hvilket angiveligt vil løfte kvaliteten. Løsningen er altså - gerne på EU-niveau - ved hjælp af paneler med smagsdommere at fastsætte en mindstepris ikke alene for alle fødevarer fordelt på grupper men også for restaurantbesøg. Kort sagt en østeuropæisk planøkonomi med uanede muligheder for magtmisbrug og nepotisme. Forfatteren overser helt, at løsningen - begrundet i den megen stillingtagen til ny produkter og deres indplacering - vil inducere fødevareinnovationsforstoppelse. Endvidere vil den fremme dannelse og vækst af de bureaukratiske enheder, som skal varetage gruppetilhørsforholdene for de enkelte fødevarer og prissætningen ved hjælp af en standard. En gennemførelse af forslaget vil derfor - i modsætning til forfatterens antagelse - betyde et kvalitetsniveau under det, der eksisterede i Østeuropa før jerntæppets fald. Dette i en grad så de forhenværende østtyske charcuteriudsalg ville fremstå som den nuværende slagter i Harrods.

River man de sidste ti sider af bogen ud, kan jeg udmærket se idrætsforskerens værk som mandelgave på det tidspunkt af året, hvor affluenzaen (overfloden) er mest udtalt, ofte i kombination med total mangel på fysisk aktivitet.

Overlæge Søren Toubro,

E-mail: soeren.toubro@fhe.kvl.dk