Skip to main content

Det kan være farligt at operere ‒ men det kan også være farligt at lade være ...

Kjeld Dons, Dansk Neurokirurgisk Selskab: Operation for diskusprolaps er udelukkende en lægefaglig afgørelse, og spørgsmål om økonomi, sociale forhold og sygedagpenge spiller ikke ind.

Kjeld Dons på vegne af bestyrelsen i Dansk Neurokirurgisk Selskab. E-mail: kdons@dadlnet.dk

Interessekonflikter: ingen

2. dec. 2013
3 min.

Operation for diskusprolaps i ryggen er en af de mest veldokumenterede og evidensbaserede kirurgiske behandlinger og har i Danmark været udført siden 1930'erne.

De relevante medicinske lærebøger, talrige medicinske artikler og klaringsrapporter fra bl.a. Dansk Neurokirurgisk Selskab (DNKS) peger på, hvilke patienter der vil have mest gavn af operation, og hvilke der skal behandles "konservativt" eller ikkekirurgisk, herunder i hvilke tilfælde man skal afvente spontan bedring evt. understøttet af træning, øvelser og fysioterapi.

Flertallet af patienter ‒ vel op mod 90% ‒ bedres spontant, og her gælder det naturligvis om at afvente forløbet. Dette forhold er velkendt for alle rygkirurger i Danmark, både neurokirurger og ortopædkirurger, det indprentes under uddannelsen og illustreres tydeligt af, at kun et mindretal af de patienter, der henvises til rygkirurg med henblik på operation, rent faktisk ender med at blive opereret.

Om en patient skal opereres eller ej, er en afvejning af fordele og ulemper samt risici ved operativ og ikkeoperativ behandling. Denne afvejning er en specialistopgave, som speciallægen foretager i samråd med patienten. Beslutningen bør ikke påvirkes af udenforstående, det være sig personer, organisationer, instanser eller myndigheder, som har andre hensyn end patientens velfærd og prognose at tage hensyn til.

Operation for diskusprolaps i lænderyggen har på korrekt indikation en meget høj succesrate og få og meget sjældent alvorlige bivirkninger eller risici. Samtidig kan operation i visse tilfælde være påkrævet i en sådan grad, at patientens velfærd og førlighed unødigt kan komme i fare, hvis operationen ikke udføres.

Ankestyrelsen har i en principiel afgørelse besluttet, at retten til sygedagpenge kan bortfalde, hvis operation er en konkret og realistisk behandlingsmulighed, og behandlingen efter al erfaring med rimelig sikkerhed kan medføre forbedring af helbredstilstanden og arbejdsevnen og efter al erfaring ikke indeholder nogen væsentlig risiko for borgerens liv eller førlighed.

Denne afgørelse skal DNKS ikke kommentere eller blande sig i.

Afgørelsen har imidlertid afstedkommet indlæg fra forskellig side med antydninger og indirekte anklager om, at kirurger skulle operere patienter mod deres vilje. Dette er naturligvis helt forkert.

DNKS skal understrege, at neurokirurgiske speciallæger, som opererer for diskusprolaps og andre ryglidelser, naturligvis ikke opererer nogen patienter mod deres vilje, eller på baggrund af sociale myndigheders beslutning om sygedagpenge mv.

DNKS tager afstand fra forhold eller regler, som direkte eller indirekte har til formål at påvirke beslutningen om, hvilken behandling der vælges, og hvor hensynet til økonomi, pension, sygedagpenge eller lignende vejer tungere end den lægelige indikation.

DNKS tager også afstand fra skræmmekampagner mod operation med ensidig og unuanceret fremstilling af rygkirurgien.

Det er de sociale myndigheder, der afgør, hvem der skal have sociale ydelser, og hvilke ydelser de skal have. Og det er lægerne, der afgør, hvilken behandling der er bedst for den enkelte patient, herunder hvem der skal opereres.

DNKS kan henvise til selskabets tværfaglige kliniske retningslinjer for patienter med degenerative lumbale lidelser: www.dnks.dk. Det er og bliver en lægefaglig beslutning, om patienten skal opereres.

Referencer