Skip to main content

Digital (r)evolution in radiology. Bridging the furure of health care. 2nd edition

It-overlæge Finn Kristian Mathiesen E-mail: fikrma@vgs.vejleamt.dk

20. nov. 2006
2 min.


I radiologiens mere end 100-årige historie er der kommet en ny stor epokegørende teknik pr. årti. I 1960'erne var det ultralyd, i 1970'erne CT, i 1980'erne MR og i 1990'erne var det PACS og digitalisering, der satte sit præg på udviklingen. Første udgave af denne bog kom i 2000 midt i digitaliseringens gyldne periode med udvikling af brugbare standarder for elektronisk kommunikation og lagring af diagnostisk billedmateriale samt udbredning af fosforpladeteknik til erstatning af de analoge røntgenfilm. Den aktuelle anden udgave her seks år senere er hverken en lærebog eller et opslagsværk.
Det er en samling kapitler skrevet af 65 forfattere inkl. redaktøren, og gruppens fokus er på Sozialmedizinisches Zentrum Ost - Donauspital alias SMZO i Wien, der var et at de første store hospitaler i verden, der digitaliserede røntgenafdelingen; 41 af forfatterne er fra Østrig, 12 fra Tyskland, ni fra USA, to fra Irland og en enkelt fra Ungarn; 9 af forfatterne er tilknyttet Siemens, der var leverandør af PACS til SMZO. Bogen bærer præg af sit ophav, idet østrigske forhold ofte sammenlignes med udviklingen globalt, hvad der er knap så interessant for internationale læsere.

Det er mere en samling anekdoter end en lærebog, og man bliver hurtig træt af fraværet af struktur og mangel på en rød tråd i bogen. Kapitlerne er samlet i blokke om basale teoretiske principper, praktisk planlægning af digitalisering, applikationer og metoder, økonomi og investering samt etiske aspekter. Flere af kapitlerne er ellers meget underholdende, især et om »Den menneskelige værdighed i en teknologisk verden« og et om »Symbiose mellem kunst og videnskab«.

En god lærebog skal have en nerve, give en fornemmelse af at blive vejledt og belært igennem et emne, så man på sidste side ender med følelsen af at have fået et grundigt overblik. Det får man ikke i denne bog. Den er en samling af tidsskriftsartikler og foredrag med meget forskellig opsætning og fortællestil. Illustrationerne er ofte klip fra firmareklamer, foredrag eller skærmprint.

Danmark er nu kun tre amter fra at være fuldt digitaliseret, og PACS er en standardteknik på danske røntgenafdelinger; det fortjener en rigtig lærebog. Dette årtis teknologi er funktionel imaging med PET/CT, FMR, diffusion/perfusion-CT og MSCT. Næste årti bringer os formentlig foton- counting som receptormetode og nanoteknologi med tubuli, der kan dreje røntgenstråler, så flash-CT kan give os tre-d-CT-fluroskopi. Kunstig intelligens vil give os computer assisted diagnosis (CAD) som beslutningsstøtte.

PACS og digital radiologi fortjener en god lærebog til radiografstuderende og specialekursister. Den leder vi stadig efter.