Skip to main content

Dimensional models of personality disorders. Refining the research agenda for DSM-V

Professor Raben Rosenberg E-mail: raben@dadlnet.dk

25. maj 2007
2 min.


Personlighedsforstyrrelser er af stor klinisk vigtighed, og internationale klassifikationssystemer, som det amerikanske DSM-system og WHO's ICD- system, har naturligvis diagnostiske enheder herfor. Et centralt problem er imidlertid, om personlighedsforstyrrelser repræsenterer kategorielle enheder med klare grænser mellem afvigelse og normalitet eller er udtryk for dimensionelle variationer af personlighedstræk. Et sådant spørgsmål kræver solide empiriske data fra gen til klinisk niveau og teoretiske analyser på basis heraf. Den eksisterende litteratur er omfattende men meget kompleks, hvad der med al tydelighed fremgår af bogen.

Førende internationale personlighedsforskere med overlæge Erik Simonsen som dansk repræsentant redegør i en række korte, men koncentrerede og kritiske state of art- kapitler for den nuværende viden inden for personlighedsforskningen. Selv om der udtrykkes forventning til genetikkens bidrag til fremtidig klassifikation, udtrykkes der passende forsigtighed. Neurobiologiske modeller, f.eks. Cloningers, har haft stor forskningsmæssig betydning, men de er ikke så godt empirisk validerede, at de kan danne baggrund for klassifikation. Der er flere kapitler, der fokuserer på psykometri, herunder 5-faktor-personlighedsmodellen, og der gøres forsøg på at udvikle en overordnet hierarkisk model dimensional model ud fra en række forskellige modeller.

Trods bogens teoretiske fokus tabes den kliniske anvendelighed af fremtidig personlighedsdiagnostisk ikke af syne. Det er netop et vigtigt krav, at klassifikation skal være faglig brugbar både som kommunikationsredskab og ved behandling samt have solid teoretisk begrundelse.

Det er stimulerende for læsningen, at der efter hvert hovedkapitel er flere diskussionsindlæg, og at litteraturreferencerne er mangfoldige. Bogens indlæg søger at bidrage til den kommende DSM-V-udgave, men den omtaler også problemer ved ICD-10.

Moderne psykiatrisk forskning forbindes oftest primært med neuropsykiatrisk forskning i de store sindslidelser, men denne bog demonstrerer, at der også inden for personlighedsforskning har fundet en betydningsfuld udvikling sted. Bogen er ikke let læst, men faglig velskrevet, og selv om der er nogle gentagelser, er den en glimrende mulighed for at blive ajourført med den moderne internationale psykiatriske personlighedsforskning.