Skip to main content

DRG kan være klinisk meningsfuldt

Erik Andersen, ledende overlæge, Sygehus Viborg. E-mail: erik.andersen@v-ks.dk

1. nov. 2005
2 min.


Overlægeforeningen har valgt at sætte aktivitetsbaseret budgettering på dagsordenen til årsmødet den 29. august. DRG er centralt placeret i denne sammenhæng. Set i lyset af formandens vurdering heraf finder jeg det hensigtsmæssigt forud for mødet at bidrage med et enkelt eksempel på klinisk meningsfuld anvendelse af DRG.

Erik Kristensen citeres i Ugeskriftet nr. 14, 31. marts 2003 [1], for en forventning om, at det vil tage yderligere 25 år at tilpasse DRG til den kliniske virkelighed. Det er nok ikke helt retfærdigt; de videnskabelige selskaber har gjort et meget stort og tidrøvende arbejde for at opbygge en dansk udgave af DRG-systemet.

At der sker tilpasninger, også over et kortere åremål, kan nedenstående eksempel illustrere.

I 1998 blev der publiceret et klinisk forløb [2], som kort kan resumeres således: En 65-årig mand med myelomatose indlægges med herpes zoster. Behandles med aciclovir og udskrives efter 1 uge. Det vil være helt korrekt at anvende aktionsdiagnosen herpes zoster og myelomatose som bidiagnose. Da man næppe ville indlægge en patient med ukompliceret herpes zoster, vil det omvendte også kunne forsvares.

Ikke helt sjældent generaliseres zosteren hos en patient med myelomatose, og diagnosen må så tilpasses det faktum.

DRG-værdierne i henholdsvis 1998 og 2003kan ses i tabel 1.

I 1998 var det myelomatose med generaliseret zoster der toppede. I 2003 var det den ukomplicerede zoster med myelomatose som bidiagnose. I såvel 1998 som i 2003 gav generaliseret zoster med myelomatose som bidiagnose den laveste værdi, og i 2003 endog væsentlig lavere end i 1998. Der er formentlig ikke nogen tvivl om, at den generaliserede zoster hos en formodet immuninkompetent patient er den pleje- og behandlingsmæssigt tungeste tilstand.

Konklusion

Der sker tilpasninger af DRG-systemet. Man kan så diskutere, om det er identisk med forbedringer. DRG er formentlig velegnet til simple, elektive, kirurgiske procedurer, men det er vanskeligt at tilpasse systemet til komplekse sygdomstilstande, som måske endog går på tværs af de grenspecialiserede, videnskabelige selskabers rådgivning.

Jeg skal for god ordens skyld tilføje, at jeg selv har deltaget i Dansk Hæmatologisk Selskabs rådgivning af Sundhedsstyrelsen.

SVAR


Referencer

  1. Andersen C. Dippedutøkonomi. Ugeskr Læger 2003;165:1476-8.
  2. Andersen E. Ugens DRG. Ugeskr Læger 1998:160:2749.