Skip to main content

Ekman R, Arnetz B, eds. Stress. Molekylerna - individen - organisationen - samhället

Poul Videbech

2. nov. 2005
2 min.

Stress er et begreb, som, hvis man skal forstå det, skal anskues fra mange forskellige synspunkter: en neurobiologisk, fysiologisk, arbejdsmedicinsk, psykologisk, psykiatrisk, idehistorisk og sociologisk vinkel. Det er bogens ambitionsniveau, og det er glædeligt og spændende, at projektet i høj grad er lykkedes.

Bogen er på 26 kapitler. Vi kan læse om stressreaktioner i et evolutionært perspektiv. De molekylære og hormonelle mekanismer bag ved stressreaktionen gennemgås i et kapitel, der meget betegnende er kaldt »Molekyler på liv og død«. At kroppen også har et antistresssystem er måske ikke så kendt, men dets neuroanatomiske og hormonelle elementer forklares på forbilledlig vis.

Den psykologiske betydning af stress gennemgås også i kapitler som »Kognitiv stressteori« og »Er det farligt at være ræd?« ligesom Theorells krav-, kontrol- og støttemodel gennemgås i et arbejdsmedicinsk perspektiv.

Sammenhængen mellem hjerte-kar-sygdomme, stress og det såkaldte metaboliske syndrom gennemgås i 3-4 kapitler, som måske nok noget af det mest interessante for en læge at læse. Det er fascinerende at læse om, hvor meget man egentlig ved om de bagvedliggende mekanismer.

For psykiatrisk interesserede er der et spændende kapitel om sammenhængen mellem stress og misbrug, samt et glimrende kortfattet og præcist kapitel om posttraumatisk stress, og hvad vi ved om behandlingen heraf.

Forskelle i de to køns måder at håndtere stress på belyses også og sættes i sammenhæng med de såkaldte nye sygdomme såsom fibromyalgi osv. Det er spændende læsning, som føjer nogle vigtige facetter til opfattelsen af disse sygdomme. I 1970'erne og 1980'erne var begrebet udbrændthed meget populært. Siden har man indtryk af, at denne tilstand igen er blevet sjælden, måske fordi de førnævnte sygdomme nu har overtaget scenen, men et glimrende kapitel beskriver, hvad vi forstår ved udbrændthed, og hvordan det hænger sammen med stress. Endelig omtales stress og den aldrende hjerne samt stress og immunforsvaret. Til slut nogle kapitler om stress på samfunds- og organisationsniveau.

Alt i alt en glimrende og særdeles oplysende bog skrevet på meget letlæst svensk. De mange forskellige forfattere giver dog bogen et noget uensartet præg, hvor der er mange gentagelser. Dette kan godt virke noget trættende, hvis man læser bogen fra ende til anden, men ønsker man kun at læse udvalgte kapitler, kan man som læge helt sikkert finde noget, der interesserer en, og som har relation til ens daglige arbejde.

Stockholm: Liber AB, 2002.

353 sider. Pris: 360 SEK.

ISBN 91-47-04895-6