Skip to main content

En forstærket indsats mod svær overvægt

Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen & familie- og forbrugerminister Lars Barfoed, E-mail: des@im.dk

9. jan. 2006
5 min.

Indsatsen mod svær overvægt er en af de helt store sundhedsudfordringer i disse år. Særligt bekymrende er udviklingen blandt børn og unge. Statistikkerne taler deres eget sprog.

Regeringen har stor fokus på området og prioriterer indsatsen mod svær overvægt højt. Med Ernæringsrådets publikation »Den danske fedmeepidemi - oplæg til en forebyggelsesindsats« fra 2002 og Sundhedsstyrelsens »Oplæg til national handlingsplan mod svær overvægt« fra 2003 fik vi fra centralt hold et solidt grundlag for en målrettet indsats.

I januar 2005 offentliggjorde vi udspillet »En forstærket indsats mod svær overvægt«. Formålet med udspillet er at sætte overvægt til debat, fastholde fokus og give et bud på, hvilke indsatser der kan være med til at vende udviklingen.

For mens årsagen til det stigende antal svært overvægtige er forholdsvis enkel: for meget og forkert mad kombineret med for lidt fysisk aktivitet, er indsatsen langt mere kompleks.

Forebyggelse og behandling

Det er vigtigt at understrege, at indsatsen mod overvægt skal køre ad to spor: forebyggelse og behandling. Gennem sund mad og mere bevægelse skal vi forebygge, at flere bliver overvægtige, ligesom der skal være relevante tilbud til rådighed til dem, der allerede er svært overvægtige.

Den fremtidige indsats vil ligesom den nuværende ske på flere niveauer. Men ikke mindst kommunerne vil komme til at spille en større rolle. Med Kommunalreformen bliver forebyggelse og sundhedsfremme - og dermed også indsatsen mod overvægt - en lovpligtig kommunal opgave.

I forbindelse med aftale om fordeling af satspuljen på sundhedsområdet for 2005-2008 var partierne bag satspuljeforliget enige om, at forebyggelse af overvægt og fedme skal intensiveres. Det blev aftalt, at der skulle afsættes 73 mio. kr. over fire år til projekter. Pengene kan søges af kommuner, der ønsker at gøre en målrettet indsats for overvægtige børn og unge med særligt fokus på udsatte familier.

Interessen for at få del i pengene har været stor. Sundheds-styrelsen har modtaget 89 ansøgninger fra kommunerne på i alt 279,3 mio. kr. til forebyggelse og behandling af svær overvægt hos børn og unge.

Parterne bag satspuljeforliget aftalte desuden at afsætte ti mio. kr. i 2005

til aktiviteter til brug for udvikling af materiale og metoder, uddannelses- og netværksaktiviteter samt evaluerings- og erfaringsspredning.

Til trods for at kommunerne får et væsentlig større forebyggelsesansvar, betyder det ikke, at de er alene om forebyggelsesopgaven. De praktiserende læger vil stadig spille en meget vigtig rolle i forebyggelsen af livsstilssygdomme - og hermed også i indsatsen mod overvægt.

Børn og unge

Regeringen har stor fokus på den forebyggende indsats over for børn og unge. Alle undersøgelser indikerer, at børn og unge, som ikke spiser sundt, fortsætter dette mønster som voksne og dermed har stor risiko for at blive og forblive overvægtige. Det er med andre ord særdeles vigtigt at påbegynde indsatsen for en sund livsstil så tidligt som muligt.

Fødevarestyrelsen tilbyder med projekt »Alt om kost« råd og vejledning til etablering af en mad- og måltidspolitik på skoler, ungdomsklubber og i daginstitutioner.

Under »Alt om kost« findes blandt andet et rejsehold, der gratis kommer ud på institutioner og giver råd og vejledning, samt en hjemmeside, der formidler viden om kost til både den almindelige forbruger og professionelle i storkøkkener.

Indsatsen over for børn og unge er således i høj grad baseret på oplysning, vejledning og faglig rådgivning. Man kan i sagens natur ikke tvinge børn og unge (eller voksne) til at spise sundt, så hvis børn og unges kostvaner skal ændres i en sundere retning, er det nødvendigt med en holdningsændring.

Der skal derfor arbejdes for, at børn og unge får en forståelse for vigtigheden af sunde kostvaner, så børnene selv har mulighed for at tage del i ansvaret for det sunde liv.

Det er samtidig vigtigt, at der skabes et lokalt engagement. Forældrene skal engageres. Det vil også kunne sikre en øget bevidsthed hos forældrene om problemerne med usunde føde- og drikkevarer. Hvilke fødevarer, der tilbydes i institutionerne og skolerne, bør diskuteres lokalt på de enkelte in-stitutioner eller skoler og ved en aktiv inddragelse af børn og forældre.

Fødevarer skal mærkes

Endvidere arbejdes der på at etablere en enkel og letforståelig mærkning af fødevarerne med henblik på at hjælpe forbrugerne til at sammensætte en ernæringsrigtig kost og træffe et fornuftigt valg i indkøbssituationen. Mulighederne for en ny ernæringsmærkningsordning bliver drøftet med fødevareindustrien, detailhandelskæderne, landbruget og Forbrugerrådet. Her tilbydes industrien, detailhandelen og landbruget en mulighed for at udvise ansvarlighed over for det stigende antal overvægtige.

På europæisk plan gøres der ligeledes et stort arbejde i indsatsen mod overvægt. EU's kommissær for sundhed, fødevarer og forbrug, Markos Kyprianou, har bedt industrien om frivilligt at stoppe markedsføringen af usunde fødevarer over for børn senest i starten af 2006.

Regeringen ønsker i relation hertil at indgå i en konstruktiv dialog med industrien og reklamebranchen om mulighederne for etablering af et frivilligt etisk kodeks for markedsføring af usunde fødevarer til børn.

Såfremt der ikke kan opnås brugbare resultater ad frivillighedens vej, vil regeringen imidlertid støtte, at der i forlæn-gelse af EU's ultimatum om frivilligt stop for markedsføring over for børn iværksættes arbejde med EU-lovgivning på området.

På det nordiske plan er det blevet besluttet at igangsætte udarbejdelsen af en »Nordisk handlingsplan for bedre sundhed og livskvalitet gennem mad og motion«. Det er målet med handlingsplanen, at de bedste erfaringer fra de forskellige nordiske lande uddrages, sådan at de kan anvendes i de enkelte landes indsatser og i fælles nordiske initiativer.

Endelig er regeringen i færd med at etablere et uafhæn-gigt Motions- og Ernæringsråd, som skal fremme bedre sundhed for alle danskere. Rådets første opgave bliver så snart som muligt at fremlægge en handlingsplan mod fedme hos børn.

Der er ingen snuptagsløsninger i indsatsen mod overvægt. Det handler om en bred, målrettet indsats fra alle sider. Regeringen prioriterer indsatsen højt. Men udviklingen kan vendes, hvis alle relevante parter bidrager til indsatsen.