Skip to main content

Én plan for kvaliteten, tak!

Arne Poulstrup, Peter Qvist & Ulrik Gerdes
Center for Kvalitet, Middelfart
E-mail: Arne.Poulstrup@rsyd.dk

12. aug. 2013
4 min.

Lægeforeningens formand Mads Koch Hansen skrev i en leder i Ugeskrift for Læger [1] om kvalitetsarbejdet på de danske sygehuse, at »kvalitetsinitiativer efterlader et flimrende billede«, og »at vi har brug for én ambitiøs plan … der kan sikre, at kvalitetsarbejdet er fagligt meningsfuldt«, og »manglen på sammenhæng betyder … at alt for få læger er engageret i kvalitetsudvikling«.

Det er sent, meget sent, at Lægeforeningen kommer på banen, og det er let at fortælle alle os andre, at der kræves koordination og samlede løsninger. Kvalitetsområdet har været genstand for et omfattende udviklingsarbejde gennem de seneste 5-7 år, ikke mindst fordi der ikke findes megen evidensbaseret viden på området. Det er ved at komme, men mange dedikerede mennesker har måttet arbejde gennem princippet: learning by doing.

På den anden side er det naturligvis glædeligt, at Lægeforeningen endelig kaster sig ind i arbejdet med sin pondus af indflydelse og resurser. Hvorfor har stort set alle andre faggrupper i sundhedsvæsenet i lang tid engageret sig i kvalitetsarbejdet, mens lægegruppen har lænet sig tilbage og set på? Vi må blankt erkende, at uden lægegruppens aktive medvirken går det ikke. Hvad er det så, Lægeforeningen kan byde ind med ud over at påpege ovennævnte mangler? Det skriver formanden ikke noget om. Men lad os hjælpe med et par forslag: 1) Der findes et ganske stort og aktivt forskningsmiljø i Danmark [2]; støt det, gerne med mere end ord! 2) Kvalitetsforbedringsarbejde ikke er særligt meriterende sammenlignet med traditionelle lægevidenskabelige aktiviteter; gør noget ved det, f.eks. via de lægevidenskabelige selskaber! 3) Støt de regionale initiativer: forbedret patientsikkerhed på udvalgte områder, brug af de nuværende kliniske databaser, akkrediteringsprocesserne. 4) Pres på for at få også kvalitet omfattende det organisatoriske og patientoplevede aspekt med i den prægraduate undervisning. 5) Let adgang til meningsfulde og valide data (informationer) spiller en central rolle i forbedringsprocesser, for at kunne både identificere og karakterisere relevante problemer og til at styre efter i et udviklingsforløb [3]. Pres på for at vi får et bedre datagrundlag! (her har lægerne et særligt ansvar, som inputgivere til de kliniske databaser). 6) Og sidst, men ikke mindst: kom med bidrag til en samlet strategi for at sikre høj kvalitet på vores sygehuse og i vores lægepraksis, en strategi hvor lægerne har en forpligtende rolle.

Interessekonflikter: ingen

>Svar: Lægeforeningen
er skam aktiv

Tak for jeres kommentar. Jeg værdsætter i høj grad jeres engagement i arbejdet med at udvikle kvalitet i sundhedsvæsenet.

Mit budskab i lederen er, at både regeringen og sygehusejerne skal prioritere arbejdet med kvalitet højere. De skal sørge for, at sundhedsvæsenet får et fælles og ambitiøst projekt, som først og fremmest sikrer, at vi og andre fagprofessionelle får adgang til data, som vi kan bruge i det daglige arbejde. Jeg er helt enig med jer i, at der skal være let og hurtig adgang til valide data, og at der skal fokus på det organisatoriske og patientoplevede. Det vil efter min mening også øge interessen hos læger for at deltage i kvalitetsarbejde.

Lægeforeningen arbejder aktivt for at gøre opmærksom på, hvor vigtigt arbejdet med kvalitet er – over for politikere og i offentligheden. Vi har holdt konferencer om kvalitet, vi er dybt i engageret i arbejdet med patientsikkerhed og nationale, kliniske retningslinjer, som nu er ved at blive til virkelighed. Men dermed er vi naturligvis ikke i mål. I peger selv på en række vigtige opgaver, og derfor har vi også netop i bestyrelsen besluttet, at det er et arbejde, som skal have ekstra bevågenhed.

Læger er – som I selv understreger – helt afgørende for kvalitetsarbejde. Det er vigtigt at give dem, der går ind i dette arbejde, den nødvendige opbakning. Det vil en fælles national strategi også kunne bidrage til.

Mads Koch Hansen

Formand Lægeforeningen

Referencer

LITTERATUR

  1. Hansen MK. Én plan for kvaliteten, tak! Ugeskr Læger 2013;175:1611.

  2. Christiansen AH. Kvalitet og patientsikkerhed i sundhedsvæsenet. Kortlægning af forsknings- og udviklingsmiljøer. København: KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, 2012.

  3. Dixon-Woods M, McNicol S, Martin G. Ten challenges in improving quality in healthcare: lessons from the Health Foundation‘s programme evaluations and relevant literature. BMJ Qual Saf 2012;21:876-84.