Skip to main content

Er det nu så godt at være den mest enstrengede i verden?

Formand for PLO Henrik Dibbern. E-mail: dibbern@post3.tele.dk

22. mar. 2013
4 min.

Svar til Thor Buch Grønlykkes kronik på s. 908

Regionsrådet i Region Hovedstaden vedtog i sidste uge at opsige lægevagtsaftalen med de praktiserende læger og i stedet indføre en sygeplejebetjent visitation af alle akutte henvendelser. Der foreligger intet fagligt grundlag for beslutningen: ingen analyser af den nuværende lægevagt, som har eksisteret i årevis, ingen anvisning af, hvordan den nye ordning skal etableres, ingen faglige analyser, ingen økonomiske analyser.

Lægevagtsordningen i Region Hovedstaden modtager hvert år ca. 800.000 telefonhenvendelser og leverer over 300.000 konsultationer og sygebesøg. Der er meget få patientklager, og udgiften til lægevagten er ca. 90 kr. pr. indbygger pr. år. Hvorfor nedlægge en lægevagt, der fungerer så tilfredsstillende? Regionsrådet besvarer ikke spørgsmålet, og Regionsrådets bannerfører i denne sag, Thor Buch Grønlykke, gør det heller ikke.

Hvad vi i stedet får er politisk retorik, såsom: »Vi ønsker bedre sammenhæng«. »Vi ønsker bedre kvalitet gennem sammenhængende it-systemer«. »Forsøg med telemedicin er oplagt«. Politisk jargon, som kan bruges i valgkampen, men hvad har det dog med lægevagten at gøre?

Thor Buch Grønlykke jubler ved tanken om, at regionen får det mest enstrengede akutsystem i hele verden, og borgerne skal fremover kun huske et tal: 1813. Han fremhæver også, at Regionsrådets beslutning vil bane vejen for »fleksibel disponering af de kørende vagtlæger … ligesom gennemskueligheden af vagttildelinger osv. vil kunne forbedres«. Fleksibel og rationel udnyttelse af arbejdskraften kendetegner om noget den nuværende lægevagt. Det er svært at se behovet for en forbedring på dette område.

Thor Buch Grønlykke nævner, at politikerne ikke skal forholde sig til fordelingen af opgaver mellem sygeplejersker og læger, men det er rent røgslør: Ingen, der har fulgt denne sag inkl. debatten i Regionsrådet, kan være i tvivl om, at Thor Buch Grønlykke og flertallet i Regionsrådet ønsker, at det er den sygeplejebetjente akuttelefon 1813, der fremover skal visitere de akutte henvendelser i hovedstaden.

Det fremhæves i Regionsrådets dagsordenspunkt, at nedlæggelsen af den nuværende lægevagtsordning vil give bedre resurseudnyttelse og bedre kvalitet af akuttilbuddet til borgerne. Men regionen og Thor Buch Grønlykke ulejliger sig ikke med at dokumentere deres påstande.

Erfaringerne fra Holland [1], som har en lægevagtsordning, der svarer til, hvad regionsrådsflertallet øjensynlig ønsker, viser, at en sygeplejebetjent visitation viderevisiterer 10-20% flere patienter til konsultationer, sygebesøg eller skadestuer sammenlignet med den danske lægevagt. Den danske lægebetjente visitation er samtidig 2-3 gange mere effektiv i telefonhåndteringen af patienterne sammenlignet med den sygeplejebetjente visitation i Holland. I England steg udgifterne, og kvaliteten faldt, da man i 2004 fjernede lægevagten fra de praktiserende læger og indførte en sygeplejebetjent visitation [2]. Siden 2004 er antallet af henvendelser til de engelske skadestuer vokset med 46% ifølge oplysninger fra det engelske sundhedsministerium [3].

Det kan godt være, at patienterne med Thor Buch Grønlykkes ord ikke længere skal være i mange forskellige køer, men til gengæld bliver den i forvejen massive overbelægning på de københavnske skadestuer med uendelige ventetider med sikkerhed endnu værre.

Thor Buch Grønlykke siger, at Socialdemokraterne som udgangspunkt følger den faglige rådgivning fra fagfolkene, og det har de også gjort i denne sag. Disse fagfolk har bl.a. henvist til en DSI-rapport fra 2010, som oplyser, at der ikke findes undersøgelser, som dokumenterer, at telefonvisitation foretaget af sygeplejersker har en ringere kvalitet end lægebaseret visitation i lægevagtsordninger. Det fremgår dog af DSI-rapporten, at studier viser, at sygeplejersker i forbindelse med telefonvisitation undervurderer graden af akuthed i patienternes problemer i 19-41% af henvendelserne. Der er ikke lavet tilsvarende undersøgelser for lægebetjente visitationsfunktioner, og derfor må vi indtil videre blot konkludere, at lægebetjente visitationsfunktioner er de sygeplejebetjente overlegne, hvad angår effektivitet, jf. erfaringerne fra Holland og England.

»Uanset hvad forventer vi, at organiseringen kommer til at hvile på solidt fagligt grundlag«, skriver Thor Buch Grønlykke. Det håber jeg også, og jeg vil derfor anbefale Thor Buch Grønlykke og hans faglige rådgivere at nærlæse nedenstående kilder og gennemanalysere den nuværende lægevagt sammenlignet med den ønskede – før nedlæggelsen af lægevagten effektueres.

INTERESSEKONFLIKTER: ingen

LITTERATUR

  1. Den danske lægevagt i internationalt perspektiv. Forskningsenheden for almen Praksis i Aarhus, 2010.

  2. The provision of Out-of-Hours Care in England. National Audit Office, 2006.

  3. The King’s Fund, 2011.