Skip to main content

Erik Strömgren fortæller om sit liv med psykiatrien. Et interview med Mogens Schou 1986

Schioldann J.

2. nov. 2005
2 min.

Schioldann arbejder som psykiater i Adelaide, men har ikke glemt sine danske rødder, og det demonstreres smukt i dette lille stykke psykiatrihistorie. Udgiveren har redigeret teksten fra et videobånd og forsynet den med noter, og den giver mange værdifulde oplysninger om psykiatriens udvikling i Danmark fra 1935 til 1986, set fra Århus.

Erik Strömgren (1909-1993) fremtræder som altid imponerende, en foregangsmand, der har både styret og inspireret. Han var også en varm og ganske munter iagttager med et vågent, men heldigvis også overbærende blik for sine medmenneskers skrøbelighed. I sit lange liv blev han nøgleperson i en række nationale og internationale netværk, og hans indflydelse blev stor i kraft af både personlighed og evne til at se udviklingsmuligheder, specielt i det område, hvor han arbejdede i så mange år. Strömgren ville oprindeligt have søgt uddannelse som psykoanalytiker, men blev spærret inde af den tyske besættelse, og i stedet blev han så alt muligt andet psykiatrisk, men med en overlevende godhed for Freud . Måske er dette grunden til, at han enkelte steder i interviewet bruger nogle ret frie associationer, der kan være svære at tolke, hvis man ikke ved tilstrækkeligt om hans medspillere og de aktuelle omstændigheder.

Interviewet har nok været tænkt som lokalhistorisk materiale for Risskov, og det forklarer den indforståede spørgeteknik som Mogens Schou bruger. Han ønsker at stille Strömgren i smukt relief og er hele vejen høflig, nærmest beundrende, således som yngre medarbejdere kunne være det i gamle dage. I modsætning til sin samtalepartner har Schou tydeligvis ikke haft nogen ambition om at blive psykoanalytiker.

Schioldanns indsats ligger på det redaktionelle, og hans noter fortæller om personkredsen og de omtalte begivenheder. Han har også forsynet bogen med en kort introduktion, beregnet for udenlandske læsere, der dog nok vil overraskes, når de opdager, at hele bogen, trods trykkestedet, er på velformet dansk.

Den giver en levende beskrivelse af en spændende epoke i dansk psykiatri og vil derfor kunne interessere læsere, der har lyst til at vide mere om fagets udvikling og nogle af de personer, der var med i tidens beslutninger. Den er absolut sjovest for dem, der har kendt de to samtalepartnere og deres miljø, medens den for andre nok vil forekomme lidt indforstået.

Adelaide: Adelaide Academic Press, 2002.70 sider.

Pris: 100 kr. ISBN 0-9578585-1-5

Mogens Mellergård