Skip to main content

Erklæringer og faglighed

Speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri Peer Jansson, Vanløse. Speciallæge i psykiatri Aase T. Ladefoged, København. Speciallæge i psykiatri John W. Godtfredsen, Nykøbing Sjælland. Speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri Lene Lier, Holbæk. Speciallæge i Børne- og ungdomspsykiatri Sus Foldager, Ringsted. E-mail: susfoldager@dadlnet.dk

18. jan. 2008
3 min.

Eric Schaumburg (ES) retter i en kronik (Ugeskr Læger 2007; 169:3988-9) kritik imod sine kolleger, som han mener skriver tendentiøse/»pyntede« erklæringer om asylansøgere. Vi var fem læger, der har været med til at undersøge seks børn og et par af deres forældre, der svarede på denne kronik i Ugeskr Læger 2007;169:428.

ES skriver nu i debatindlæg i Ugeskr Læger 2007;169:4487, at han undrer sig over, at man kan synes, at det, han skrev i kronikken om sine kolleger, er groft. Men selvfølgelig er det en grov anklage mod os at blive beskyldt for at være tendentiøse, følelsesladede og ufaglige i vores erklæringer.

Han skriver på den anden side: »Hvad ved de fem læger om, hvad vi ser af pyntede erklæringer? De kan vel ikke benægte, at det er, hvad vi ser, og kender næppe alle behandlere rundt i Danmark, som involveres«.

Her lyder det, som om han ikke retter skytset mod os. Men i kronikken er der ikke noget at tage fejl af. Godt nok skyder ES med spredehagl og skriver generelt, at der skrives den slags erklæringer for at imødekomme asylansøgeres ønske om at få opholdstilladelse. Få kan finde ud af, hvem han taler om. De eneste, der kan identificere sig selv i kronikken, er os, der har lavet undersøgelserne af de seks børn, og det er ingen hemmelighed, hvem vi er. Vi bliver direkte sat i sammenhæng med anklagen f.eks. ved dette citat: »Et sygt barn medfører måske humanitært ophold. Men ophører barnets sygdom, ophører også det humanitære ophold«.

Det er uklart for os, der intet har skrevet om opholdstilladelse i vores erklæringer, hvor ES får den ide fra. Måske har han slet ikke læst vores erklæringer? Måske ønsker han at aflede opmærksomheden fra vores konklusion, der snarere handler om, at disse børn bør tilbringe livet i et mindre stressfyldt miljø uden for asylcentrene, og at de bør gå i skoler uden for centrene, hvor de kan få en bedre specialundervisning.

Hvis ES ikke mener, at kritikken er rettet imod os, bør han dementere, hvad han har skrevet - også i de to interviews i Nyhedsavisen (den 30. november og 1. december), hvor der henvises til kronikken.

Hvis ES mener, at der er skrevet tendentiøse erklæringer, bør han tage fat i den enkelte erklæring og dennes forfatter og bevise sin påstand i stedet for at sprede utryghed i den almene befolkning om lægers udtalelser (jf. de kollegiale vedtægter § 2 Stk. 2: Ved fremsættelse af faglig kritik i øvrigt af en kollega bør lægen almindeligvis forinden orientere vedkommende kollega herom. Stk. 3: Ved fremsættelse af kritik af en kollegas lægelige virksomhed bør kritikken udformes på en sådan måde, at kritikken ikke skaber unødig utryghed eller mistillid hos patienter, pårørende eller i offentligheden).

Ligeledes bør Lægeforeningen rette henvendelse til rette vedkommende, hvis man finder erklæringer, der ikke er fagligt forsvarlige.