Skip to main content

Etiske spørgsmål i medicinen Skadborg MK, Andreasen TE, Bertelsen K.

Overlæge Erling Tvedegaard E-mail: ertv@herlevhosp.kbhamt.dk

30. jan. 2006
2 min.

Denne bog om etiske spørgsmål i medicinen udgives i anledning af, at Lægeforeningens etiske udvalg kan fejre sit 25-års-jubilæum. Forfattergruppen består af en fagfilosof (T.E. Andreasen) og to kliniske overlæger.T. E. Andreasen gennemgår i første kapitel detaljeret og kritisk det snart bedagede lægeløfte fra 1814, dets formuleringer og status i dagens samfund og lægearbejdets virkelighed. En kort redegørelse for andre landes valg af lægeløfte og WMA's Genève-deklaration kunne have været givende. Det er jo netop »kun« et løfte, mens gældende lovgivning mere præcist udstikker retningslinjer for danske lægers pligter under deres virke.Et langt kapitel er helliget det store spørgsmål, hvad etik er, med en filosofisk analyse af begrebets indhold. Hvordan afgøre hvad der er god etisk adfærd?Det svære stof fremstilles pædagogisk med en smittende entusiasme, som bærer læseren igennem, godt hjulpet af praktiske eksempler. Etisk relativisme får et skud for boven med både fede typer og kursiv.

I syv kortere, selvstændigt læsbare kapitler præsenteres konkrete etiske problemstillinger, hvoraf nogle har haft stor mediebevågenhed med heftige diskussioner både i Ugeskriftet og i dagspressen, f.eks. sagen om nynazisten på skadestuen med nyrestensanfald, som på fornærmende racistisk vis afviste den velkvalificerede vagthavende læge og forlangte behandling af en anden læge. Her måtte behandlingsforpligtigelsen lægeetisk vurderes at vægte tungere end det berettigede ubehag ved patientens adfærd.

Lægens dobbeltrolle og samarbejde med myndighederne, når hensynet til behandling og diskretionspligt skal vægtes over for hensynet til samfundet, andre borgere og måske endda lægens egen sikkerhed, behandles i kapitel seks. Kapitel ti omhandler etiske problemstillinger i forbindelse med uundgåelige prioriteringsbeslutninger, og eutanasidiskussionen har også et selvstændigt kapitel.

Videnskabsetiske spørgsmål behandles i bogens sidste kapitel sammen med en klar gennemgang af det videnskabsetiske komitésystems baggrund, opbygning og udvikling.

Nogle af kapitlerne er ledsaget af referencer og henvisninger til uddybende læsning.

Bogen vejer 390 gram, er i praktisk format og fint egnet til læsning også i seng eller på sofa. Fraset det store kapitel fire er den sprogligt let læst med læsevenlig layout, og der er et udmærket stikordsregister.

Bogen lever fint op til det etiske udvalgs kommissorium om at udbrede kendskabet til etiske problemer i medicinen. Den vil kunne være en god introduktion og appetitvækker til yderligere læsning om medicinsk etik.

Målgruppen vil nok primært være lægestuderende og unge yngre læger, men også mere erfarne læger vil som anmelderen kunne læse den med udbytte.

En god bog og en god gaveidé.

København: FADL`s Forlag, 2005.

206 sider. Pris: 225 kr.

ISBN 87-7749-468-7