Skip to main content

Evidensbaseret medicin Andersen IB, Matzen P, red.

Overlæge Jens F. Dahlerup E-mail: jdahl@as.aaa.dk

31. okt. 2005
2 min.

Dette er en særdeles nyttig bog mhp. bedst mulig klinisk patientbehandling og omsorg. Bogens kapitler indledes med nøglebudskaberne efterfulgt af gennemgang af emnet med fin vekslen mellem teori og eksempler fra den kliniske hverdag.Evidens kan ikke tage beslutninger, og bogen understre-ger at evidensbaseret medicin (EBM) er en klinisk beslutningstrekant sammensat af bedst mulige evidens fra litteraturen anvendt på den enkelte patients problem ved et lægeligt klinisk skøn.Kapitel et introducerer EBM, mens kapitel to gennemgår nøglen til EBM - det kliniske spørgsmål og dets fire bestanddele: problem, intervention, sammenligningsgrundlag samt klinisk relevans målt for sammenligningen. I kapitel tre får man god hjælp til »at finde en nål i en høstak« via søgestrategier i relevante databaser.Hvordan man »skelner skidt fra kanel« er forbilledligt vist i kapitel fire med indførelse af tjeklister til vurdering af den fundne evidens. De forskellige studiedesign gennemgås med sammenhæng mellem design og forskningsfelt. Den svære statistik er elegant og meget effektivt sat i klinisk ramme i kapitel fem »statistik for ikke-statistikere«. Man får overblik og klinisk brugbar viden lige fra måleskalaer, deskriptiv og prædiktiv statistik over risikoberegninger til diagnostisk test. Et excelregneark kan hentes fra:www.gads-forlag.dk

Kapitlerne 6-11 gennemgår den kritiske evaluering af den fundne evidens kritisk. Vurderinger af behandlinger »virker det, det stads« er i kapitel seks sat i system med tjeklister for både randomiserede klinisk kontrollerede undersøgelser samt for observationelle undersøgelser. I alle kapitlerne 6-11 er der tjeklister (se også: www.gads-forlag.dk) med tre ens overordnede punkter: studiets troværdighed, studiets resultater og studiets overførbarhed til problemet »kan jeg bruge resultaterne i behandlingen af mine patienter?«

Vurdering af evidens for test til diagnostik/screening er velbeskrevet i kapitel syv, mens kapitel otte viser betydningen af at »samle kræfterne« med kravene til systematiske oversigter og metaanalyser sat klart op. Håndtering af hele patientforløb »hvad skal jeg gøre?« med brug af referenceprogrammer er fint gennemgået i kapitel ni. Kravene til un-dersøgelser om prognose og ætiologi »hvad er læren fra en flok?« er gennemgået kritisk i kapitel ti. I kapitel 11 er systematisk gennemgået »at tal siger ikke alt«, så bløde data fra kvalitativ forskning kan medinddrages i evidensbaseret klinisk handling. Bogens kapitel 12, »så gør det da!«, anviser, hvorfor og hvordan EBM kan blive del af den kliniske hverdag. En fyldestgørende ordliste findes i det afsluttende 13. kapitel »hvad betyder det?«.

Denne bog kan meget stærkt anbefales, og den bør indgå i alle klinikeres armamentarium. Bogen er oplagt som en grundbog ved forskningstræningsmodulet i den lægelige videreuddannelse.

København: G.E.C. Gads Forlag, 2005.

215 sider. Pris: 385 kr.

ISBN 87-12-04068-1