Skip to main content

Evidensbaseret praksis - grundbog for sundhedspersonale. Hamer S, Collinson G, eds.

Læge Henrik Stig Jørgensen

4. nov. 2005
2 min.

Mængden af sundhedsfaglig litteratur er hastigt stigende. Det gælder både medicinsk grundforskning, velgennemførte randomiserede, kontrollerede undersøgelser samt ekspertudta-lelser og rapporter. Internetbaserede offentligt tilgængelige søgemaskiner som PubMed har bragt den videnskabelige dokumentation ind på alle sygehuskontorer og i hver enkelt læges hjem. Men det er ikke blevet lettere at overskue litteraturen og planlægge et udredningsprogram eller behandlingsforløb for den enkelte patient. I de senere år er der udkommet håndbøger, der hjælper brugeren af medicinsk viden til at identificere og evaluere litteraturen. Greenhalghs »How to read a paper«, BMJ, 1997, som nu findes i en netversion, og Guyatt & Rennies »Users' guide to the medical literature«, JAMA, 2002, er to gode eksempler, der gør det lettere at deltage på højt fagligt niveau i det travle kliniske arbejde. »Evidensbaseret praksis - grundbog for sundhedspersonale« knytter sig naturligt til ovenstående håndbøger og supplerer dem fortrinligt. Bogen er oversat fra engelsk og bearbejdet af Jens Bydam og udgivet i samarbejde med Dansk Sygeplejeråd. Ligesom originaludgaven »Achieving evidencebased practice«, der er skrevet af 12 primært sygeplejeuddannede britiske sygeplejelærere og direktører, henvender bogen sig til sygeplejersker. Mange af de pædagogiske velvalgte eksempler tager således udgangspunkt i plejemæssige problemstillinger.

Bogen er i høj grad en grundbog, hvilket vil sige: grundig og bredtfavnende. De ni kapitler er opdelt i tre hovedafsnit 1) søgning efter evidens, 2) anvendelse af evidens og 3) refleksioner over evidens. Opbygningen af de enkelte kapitler er gennemført og ganske pædagogisk. Det kan for de fleste læger sikkert virke lidt for skolepræget, men formen egner sig til gengæld godt til selvstudium for den uerfarne. Der startes ved nul, og så går man frem skridt for skridt. Undervejs er der fremhævede »bokse« med vigtige budskaber, simplificerende illustrationer og flere steder i teksten er der 2-3 studiespørgsmål under overskriften overvejelse . Således får læseren mulighed for at gennemtænke den netop læste tekst på sit eget relevante eksempel fra dagligdagen. Hvert kapitel afsluttes af en lang og relevant referenceliste.

Evidensbaseret praksis må ses som et positivt og anvendeligt redskab for den videnskabeligt eller evidensutrænede sundhedsmedarbejder. Med denne bog, og flere øvrige publikationer fra samme forlag, er der håb for at også plejen vil tage evidensbaserede metoder mere og mere i brug til gavn for den tværfaglige behandling.

København: Nyt Nordisk Forlag, Arnold Busck, 2003.

228 sider. Pris: 249 kr.

ISBN 87-17-07096-1