Skip to main content

Faglige anbefalinger til gavn for patienterne

At Medicinrådet vurderer, om ny medicin er prisen værd, betyder ikke, at vi svigter lægeløftet eller lægeloven. Svar på indlæg om den ottende lægerolle.

Vicedirektør Steen Werner Hansen, Herlev og Gentofte Hospital
Lægefaglig direktør Jørgen Schøler Kristensen, Regionshospitalet Horsens
Formænd for Medicinrådet
E-mail: medicinraadet@medicinraadet.dk
Interessekonflikter: ingen

31. jan. 2017
3 min.

Peter Derek Christian Leutscher anfægter i Ugeskrift for Læger den 19. januar 2017, at Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) – og fra 1. januar 2017 Medicinrådet – har givet lægen en ny dubiøs rolle som sundhedsøkonom, den ottende lægerolle. Medicinrådets opgave er at foretage en faglig vurdering af medicinen, så medicinanvendelsen er til gavn for patienterne. Medicinrådet arbejder efter Folketingets syv principper for prioritering, som blandt andet er faglighed og mere sundhed for pengene. Det betyder, at Medicinrådets opgave ligger inden for lægeløftets udsagn om at ”anvende mine kundskaber med flid og omhu til samfundets og mine medmenneskers gavn” og samtidig ligger helt på linje med autorisationslovens § 17: ”En autoriseret sundhedsperson er under udøvelsen af sin virksomhed forpligtet til at udvise omhu og samvittighedsfuldhed, herunder ved benyttelse af medhjælp, økonomisk ordination af lægemidler m.v.”.

Medicinrådets formål er på ingen måde at begrænse antallet af patienter, der får en given behandling, men i stedet at sikre, at de rette patienter får den rette behandling.

Vi mener, at det er væsentligt, at prioriteringen – hvor økonomien inddrages direkte – ikke foretages af den enkelte læge i den enkelte patientsituation.

 

Faglig ekspertise

For at få de videnskabeligt bedst funderede anbefalinger nedsætter Medicinrådet faglige udvalg, som består af landets førende faglige ekspertise inden for det pågældende terapiområde. Fagudvalgenes formænd findes blandt forslag fra Lægevidenskabelige Selskaber og øvrige medlemmer gennem regionale faglige miljøer, typisk specialerådene. Fagudvalgene forholder sig på intet tidspunkt til lægemidlets pris, men bidrager alene med deres faglige ekspertise om lægemidlernes kliniske fordele og ulemper (effekt, bivirkninger og andre kliniske forhold), når de udarbejder udkast til anbefalinger og vejledninger til Medicinrådet. Fagudvalgsarbejde forhindrer altså ikke, at lægerne kan fastholde deres faglige og etiske integritet.

Med udgangspunkt i fagudvalgets anbefaling og en omkostningsanalyse udarbejdet af regionernes indkøbsorganisation Amgros vurderer Medicinrådet, om lægemidlets effekt står mål med omkostningerne for patienten og for samfundet ved at indkøbe og anvende lægemidlet.

 

Mere sundhed for pengene

At Medicinrådet vurderer, om ny medicin er prisen værd, betyder ikke, at vi i Medicinrådet svigter lægeløftet eller lægeloven og i stedet bliver sundhedsøkonomer. De to roller kan forenes, så patienterne får den rigtige medicin til den rigtige pris og dermed mere sundhed for pengene.

Vi mener, at det er væsentligt, at prioriteringen – hvor økonomien inddrages direkte – ikke foretages af den enkelte læge i den enkelte patientsituation. Dermed kan dialogen mellem lægen, patienten og de pårørende koncentrere sig om de vigtige valg, som patienten skal foretage.