Skip to main content

Forårsager benzodiazepiner demens?

Gøtzsche: Forfattere til statusartikel om risikofaktorer for demens gaber over for meget. Forfattere svarer: Hvor er forskningshenvisningerne?

Peter Gøtzsche, professor, Det Nordiske Cochrane Center, Rigshospitalet.
Peter Gøtzsche, professor, Det Nordiske Cochrane Center, Rigshospitalet.

Professor Peter C. Gøtzsche, Det Nordiske Cochrane Center, Rigshospitalet
E-mail pcg@cochrane.dk
Interessekonflikter: ingen

31. mar. 2016
7 min.

I en statusartikel fra 15. februar om demens skriver forfatterne, at der ikke er påvist en sammenhæng mellem brug af hypnotika og demens [1].

Faktaboks

Fakta

De henviser til en metaanalyse af kohorte- og case-kontrol-studier, som er temmelig mangelfuld [2]. Forfatterne gabte over alt for meget. De inkluderede 93 risikofaktorer og skrev, at ikke alle de studier, de inkluderede, havde justeret tilstrækkeligt for konfoundere. Deres artikel er tæt på det umulige at gennemskue, men jeg har intetsteds kunnet finde noget som helst om sammenhængen mellem hypnotika og demens. Det tætteste, jeg kom, var en oplysning om, at depression øger risikoen for demens.

Om det er rigtigt, er ikke engang sikkert. Der findes en metaanalyse om netop dette, som hævder, at depression fordobler risikoen for demens, men den nævner ikke noget om tidligere behandling [3]. Der var ikke den mindste antydning af, at den øgede risiko for demens kunne skyldes den antidepressive medicin, som stort set alle patienter med depression bliver behandlet med, selvom det er en langt mere sandsynlig årsagsfaktor.

Der findes bedre metaanalyser og studier end den forvirrende metaanalyse, statusartiklens forfattere citerer. Så vidt jeg kan se, øger psykofarmaka generelt risikoen for udvikling af demens, hvilket egentlig ikke er så mærkeligt, når man betænker, hvilke virkninger psykofarmaka har. Og der er f.eks. et velgennemført case-kontrol-studie fra BMJ, der påviste, at benzodiazepiner fordobler risikoen for demens [4]. Samme forskergruppe har vist i et prospektivt populationsbaseret studie med 15 års opfølgning, også i BMJ, at benzodiazepiner øger risikoen for demens med 60% [5].

Referencer

LITTERATUR

  1. Jørgensen K, Hasselbalch SG, Waldemar G. Risiko for demens og kognitiv svækkelse kan reduceres. Ugeskr Læger 2016;178:V11150887.

  2. Xu W, Tan L, Wang HF et al. Meta-analysis of modifiable risk factors for Alzheimer’s disease. J Neurol Neurosurg Psychiatry 2015;86:1299-306.

  3. Ownby RL, Crocco E, Acevedo A et al. Depression and risk for Alzheimer disease: systematic review, meta-analysis, and metaregression analysis. Arch Gen Psychiatry 2006;63:530-8.

  4. Billioti de Gage S, Moride Y, Ducruet T et al. Benzodiazepine use and risk of Alzheimer’s disease: case-control study. BMJ 2014;349:g5205.

  5. Billioti de Gage S, Bégaud B, Bazin F et al. Benzodiazepine use and risk of dementia: prospective population based study. BMJ 2012;345:e6231.