Skip to main content

forfatterE: Jørgensen P, Nordentoft M, Videbech P, red.

Forlag: København: Munksgaard Danmark

SIDER: 200

Pris: 248 kr.

ISBN:

978-87-0913-0

BOGANMELDELSE

Bogen henvender sig til alle med interesse for psykiske sygdomme, beslutningstagere, planlæggere og fagfolk. Den store målgruppe er søgt nået ved at favne vidt med risiko for, at bogen bliver for bred.

Det store tal på 18 bidragydere medfører spredning. Det hjælper, at den såkaldte USI-regel følges. Forebyggelse ses som universel (samfundsmæssig), selektiv (risikogrupper) og indikeret (dem, der allerede er syge).

Første del omhandler historik og befolkningens psykiske tilstand. Her beskrives bl.a. Psykiatrifonden, der har haft held med at skabe et løft i informationen om psykisk sygdom.

Med interesse læses anden del om den borgerrettede (kommunale) og den patientrettede (regionale) forebyggelse. Kommunalt fokuseres der på KRAM-indsatsen, der drejer sig om kost, fysisk aktivitet, rygning og alkohol. Regionalt fokuseres der også overvejende på forebyggelse af fysisk sygdom hos psykisk syge. Kapitlet er ret fattigt på bud på forebyggelse af psykiske lidelser. Der mangler også at blive anført, om der foreligger undersøgelser om feasibility (anvendelighed).

Tredje del omhandler selektiv forebyggelse. Den afspejler, hvor tungt det ligger med evidensbaseret viden inden for børne- og ungepsykiatrien. Om selvmordsadfærd opsamles viden, og om de ældre fokuseres der på demens og delirium.

Del fire om indikeret forebyggelse er mest underbygget. Man savner dog et kapitel om alkoholafhængighed og misbrug. Forfatterne påpeger overskueligt de påviste effektive forebyggelsestiltag inden for hovedområderne.

Endelig er der en afsluttende del, der omhandler vigtige etiske og økonomiske aspekter, og bogen afsluttes af tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, der skriver om pårørende og behovet for en øget indsats generelt.

Forfatterne anfører, at deres egentlige dagsorden er en national forebyggelsesstrategi for psykisk sygdom. Det er en ædel ambition, men mange af emnerne (kapitlerne) mangler til dette formål en evidensbaseret tyngde. Der er dog stort behov for en strategi, der gør brug af den viden, der er. Og som bogen er med til at påpege.