Skip to main content

Forebygger fisk og n-3-fedtsyrer hjertesygdom?

1. reservelæge Peter Marckmann, Nefrologisk Afdeling B, Amtssygehuset i Herlev. E-mail: peter.marckmann@dadlnet.dk

31. okt. 2005
3 min.

Det er der mange, som har ment ganske længe. Og det mener både Erik Berg Schmidt og Ernæringsrådet ved Jørn Dyerberg, Steen Stender og Arne Astrup fortsat ifølge artikler i Ugeskrift for Læger den 2. maj (2005;167:1940-4 og 1971-2). Men er det nu så sikkert?

To store interventionsundersøgelser af høj kvalitet (DART og GISSI-P) viste, at fisk/n-3-fedtsyrer kan nedsætte hjertedødeligheden og totaldødeligheden blandt patienter med tidligere hjerteinfarkt. Langtidsopfølgning af patienter fra DART-undersøgelsen viste imidlertid, at den 30% mortalitets- reduktion, som sås i de første to år, blev vendt til en 30% overdødelighed i de efterfølgende tre år, således at dødeligheden blandt fiskespisere og kontrolgruppen ikke var forskellig ved en opgørelse efter totalt 15 år [1].

Sidste år blev der så publiceret en undersøgelse (DART II) med et design meget tæt på DART-undersøgelsens design dog med den væsentlige forskel, at forsøgspersonerne nu var patienter med stabil angina pectoris [2]. Ganske uventet viste DART II en insignifikant 20% forøget hjertedødelighed blandt fiskespisere (p = 0,16), og en signifikant 45% forøget hjertedødelighed blandt fiskeoliespisere (p = 0,02). DART II tyder således på en ugunstig effekt af fiskeolier og muligvis også fisk for angina pectoris-patienter.

Der foreligger ikke yderligere interventionsundersøgelser med kliniske endepunkter. Der foreligger således slet ingen primærpræventive undersøgelser. Når det gælder forebyggelse af hjertesygdom, må vi basere vores holdninger på resultaterne af de sekundærpræventive forsøg, af forsøg med biokemiske/fysiologiske endepunkter og af observerende befolkningsundersøgelser. I den sidstnævnte type undersøgelser har man set lavere hjertedødelighed blandt fiskespisende personer med en i øvrigt usund livsstil og relativ høj hjertesygelighed, mens effekten ikke har været til at finde i kæmpestore undersøgelser af populationer med en relativ sund livsstil [3]. Når man hertil lægger, at myten om fravær af åreforkalkning og hjertesygdom blandt eskimoer ikke ser ud til at holde for nærmere eftersyn [4], synes holdepunkterne for en primær præventiv virkning af fisk/fiskeolier på hjertesygdom ganske svage. Det er også hovedkonklusionen i den meget omtalte nylige Cochrane-rapport [5].

På baggrund af den samlede litteratur, synes jeg godt man kan fastholde at anbefale fisk alternativt fiskeolie som et terapeutikum til patienter, som har overlevet et hjerteinfarkt, men så er der heller ikke holdepunkter for mere. Ja, faktisk forekommer det endda risikabelt at tilråde fiskeolie til patienter med stabil angina pectoris. Hvad angår den raske befolkning synes jeg ikke, man kan tillade sig at påstå, at der findes tilstrækkelig evidens for en forebyggende virkning mod hjertesygdom. Fisk gør ikke i sig selv kosten sund/hjertesund, og man kan sagtens spise sundt uden at spise fisk. Skal vi så undgå at spise fisk? Nej, bestemt ikke. Fisk er en fødevare, som blandt andet i kraft af sit meget lave indhold af mættet fedt, passer godt ind i en generelt sund og hjertesund kost, som den findes beskrevet i de nordiske næringsstofanbefalinger. Det er efter min mening sådan fisken skal serveres i kostrådene.

SVAR:

SVAR:


Referencer

  1. Ness AR, Hughes J, Elwood PC et al. The long-term effect of dietary advice in men with coronary disease: follow-up of the Diet and Reinfarction trial (DART). Eur J Clin Nutr 2002;56:512-8.
  2. Burr ML, Ashfield-Watt PAL, Dunstan FDJ et al. Lack of benefit of dietary advice to men with angina: results of a controlled trial. Eur J Clin Nutr 2003;57:193-200.
  3. Marckmann P, Grønbæk M. Fish consumption and coronary heart disease mortality. A systematic review of prospective cohort studies. Eur J Clin Nutr 1999;53:585-90.
  4. Bjerregaard P, Young TK, Hegele RA. Low incidence of cardiovascular disease among the Inuit - what is the evidence? Atherosclerosis 2003;166:351-7.
  5. Hooper L, Thompson RL, Harrison RA et al. Omega 3 fatty acids for prevention and treatment of cardiovascular disease. The Cochrane Database of Systematic Reviews 2004, issue 3. Art. No: CD003177.pub2. DOI: 10-1002/14651858.CD003177.pub2.